Therese (26) tror kreftgåten løses

- Jeg hadde sluppet store smerter og engstelse hvis jeg hadde kunne tatt en gentest i ungdommen. Jeg håper virkelig forskningen gjør at de som kommer etter meg, slipper å oppleve det jeg har gjort, sier Therese Martinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er en av de mange tusen i Norge som kunne ha unngått en smertefull kreftbehandling og engstelse etterpå hvis helsevesenet hadde vært bedre i stand til å oppdage sykdommer på et tidligere stadium.

Arvelig belastet

Therese var 21 da hun fikk beskjed om at hun hadde kreft i eggstokkene. I dag, fem år etter, er hun fortsatt ikke friskmeldt. Legene kan ikke garantere at ikke kreften igjen bryter ut.

- I dag vet jeg at det er arvelig fordi mamma fortalte meg etterpå at det har vært flere tilfeller i familien før. Hvis jeg hadde fått tatt en gentest i tenårene, kunne sykdommen min blitt påvist lenge før kreften hadde fått utviklet seg så langt, sier Therese.

Besvimer av smerte

For fem år siden gjennomgikk hun fire operasjoner i løpet av seks måneder. Under en av dem gikk det galt, og nervetråder i underlivet ble skadet. Derfor må hun ta morfin tre ganger om dagen for å holde smertene i sjakk. I dag er hun på Rikshospitalet i Oslo for en EEG-test fordi hun ofte besvimer etter smerteanfall. Testen kan påvise skader i hjernen.

- Men ville du ha utsatt deg for påkjenningen ved å få vite risikoen i så tidlig alder?

- Ja, absolutt. Det er bedre å få vite slik at sykdommen kan oppdages og kureres på et tidlig tidspunkt.

Framtidshåp

Therese følger nøye med når hun hører om nye framskritt innen genforskningen.

- På sikt tror jeg kreftgåten løses. I mellomtida håper jeg kunnskapen om genene gjør det mulig å oppdage sykdommer tidligere og behandle dem mer effektivt.

FORTSATT SMERTER: -Jeg håper kunnskap om genene gjør det mulig å oppdage sykdommer tidligere, sier kreftpasienten Therese Martinsen.