Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Therese Johaug er også tynn, men hun er frisk for det

Bonde tiltalt for å ha latt være å fore kyrene sine - sammenlignet dyrene med eldre på gamlehjem.

AVMAGRET: - Therese Johaug er også tynn, men hun er frisk for det. Det kommenterte bonden (53) da han ble konfrontert med de avmagrede dyrene sine. Foto: Mattilsynet
AVMAGRET: - Therese Johaug er også tynn, men hun er frisk for det. Det kommenterte bonden (53) da han ble konfrontert med de avmagrede dyrene sine. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 53 år gammel bonde fra Grue utenfor Kongsvinger står i Glåmdal tingrett tiltalt for å grovt ha forsømt sine plikter som storfe- og sauebonde.

Ifølge tiltalen skal bonden ha unnlatt å gi over hundre storfe vann og mat - med det resultat at dyrene ble avmagrede, apatiske og kraftløse.

Ifølge Glåmdalen risikerer han både ubetinget fengsel og å bli fradømt retten til å holde dyr i flere år eller for resten av livet.

Til tross for det går det fortsatt storfe hjemme på gården til bonden - dyr som sønnen står som registrert som eier av.

Johaug I retten i dag gikk seniorinspektør Line Taugbøl igjennom det materialet Mattilsynet har samlet om gårdsdriften.

- Det er ikke noe godt å være dyr som ikke kan ligge tørt, ikke få mat nok, ikke får vann nok, og kanskje ligger og kreperer ute i skogen. Det er vanskelig for oss å forholde oss til dyreeier fordi de vedtak som blir fattet ikke blir oppfylt. En som produserer mat og skal være en profesjonell aktør må kunne følge reglene for matsikkerhet og sporing, men det er ikke dyrevelferd som er i fokus her, slo Taugbøl fast.

Bonden svarte slik om de avmagrede dyrene i retten:

I SKITT: Dyrene skal ha blitt forsømt over flere år. Foto: Mattilsynet
I SKITT: Dyrene skal ha blitt forsømt over flere år. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Therese Johaug er også tynn, men hun er frisk for det.

Gamlehjemmet Mens Mattilsynet meldte om minst 50 avmagrede storfe, hevdet bonden ifølge Glåmdalen at det bare dreide seg om fire-fem gamle kuer.

- Dette kan sammenlignes litt med å reise på gamlehjemmet. Du klarer ikke få eldre til å bli runde og fine ved å gi dem mat når musklene er forsvunnet, sa mannen, som nekter straffskyld.

Om til dels hårløse og bustete storfe, svarte han med et spørsmål:

- Vasker du katta di? Hvordan er pelsen da?

APATISKE: Mattilsynets inspektører rapporterer at dyr var helt apatiske og urørlige da de kom bort. Foto: Mattilsynet
APATISKE: Mattilsynets inspektører rapporterer at dyr var helt apatiske og urørlige da de kom bort. Foto: Mattilsynet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling