TILSTO ÅTTE DRAP: Men i dag ble enda en av drapssakene Thomas Quick har snakket seg inn i, gjenopptatt. Foto: BJØRN LANGSEM
TILSTO ÅTTE DRAP: Men i dag ble enda en av drapssakene Thomas Quick har snakket seg inn i, gjenopptatt. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Therese-saken gjenopptas

Thomas Quick overlykkelig over rettskjennelse. - Nå skal vi få gjenopptatt de to andre norske drapssakene, sier forsvarsadvokatene. - Dommen var en enorm misere, sier bistandsadvokaten for Thereses mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Svea lagmannsrett i Sverige har besluttet å gi Sture Bergwall, bedre kjent som Thomas Quick, medhold i begjæringen om å gjenoppta saken om den norske niåringen Therese Johannessen, som forsvant fra Fjell utenfor Drammen i 1988.

- I Therese-saken er det en morder der ute, som ikke er Sture, sier Bergwalls forsvarsadvokat Martin Cullberg til Dagbladet.

- Dette er gledelig - og ventet, sier Fridtjof Feydt, bistandsadvokat for Thereses mor Inger-Lise Johannessen, til Dagbladet.

Feydt og Johannessen har hele tida ment at Quick er feil mann, og advokaten betegner dommen som «en enorm misere».

Behandles helt på nytt Quick ble i 1998 dømt for drap på Therese, etter å ha tilstått ugjerningen. Påtalemyndigheten hadde imidlertid ingen tekniske bevis eller vitneobservasjoner som kunne knytte den påståtte seriemorderen til forbrytelsen, og det har aldri blitt klarlagt hva som skjedde med den forsvunnede jenta.

Da Quick trakk tilbake tilståelsen sin og i april i år søkte om gjenopptakelse, raknet derfor drapsdommen. Den antatte drapsmannen mener også ha alibi for forsvinningsdaegen. Aktor i saken har ikke motsatt seg at skyldspørsmålet blir prøvd for retten på nytt.

- Svea hovrätt har kommet fram til at det som framgår i gjenopptakelses-
begjæringen, sett i lys av bevissituasjonen som foreligger, er egnet til å så tvil om Sture Bergwalls skyld i lovbruddet han er dømt for, skriver retten i en pressemelding.

Saken skal nå behandles av tingretten i Falu.

«RESNING BEVILJAD I THERESEMÅLET!!!!!!! SNABBT; ENHÄLLIGT BESLUT AV HOVRÄTTEN: UNDERBART!» skrev Sture Bergwall i dag på Twitter da han ble gjort kjent med avgjørelsen.

- Vi fikk vite det for bare noen timer siden. Han ble overlykkelig. Vi ventet jo at dette skulle bli utfallet, men ikke at lagmannsrettens beslutning skulle komme så raskt, sier forsvarer Martin Cullberg til Dagbladet.

- Stemte ikke Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, har lenge ment at etterforskningen av saken må gjenopptas, og at det er lite sannsynlig at Quick sto bak forsvinningen.

- Like etter rettssaken var det ting jeg grublet på og ikke fikk til å stemme. Jeg skjønte etter hvert at det ikke kunne være rett mann de hadde tatt, sa Johannessen til Dagbladet tidligere i år.

Det er foreløpig uklart hvilke konsekvenser rettsbeslutningen i Sverige kan få for sakens gang i Norge. Johannessens bistandsadvokat er uansett klinkende klar på hva han akter å gjøre.

FORSVANT: Ni år gammel forsvant Therese Johannessen sporløst en sommerdag i 1988. Thomas Quick ble seinere dømt for å ha drept henne. Jenta er aldri blitt funnet. Foto: POLITIET
FORSVANT: Ni år gammel forsvant Therese Johannessen sporløst en sommerdag i 1988. Thomas Quick ble seinere dømt for å ha drept henne. Jenta er aldri blitt funnet. Foto: POLITIET Vis mer

- Jeg håper jeg får innsyn i Therese-sakens norske dokumenter. Nå må vi plassere ansvaret for denne enorme miseren der den hører hjemme, sier han til Dagbladet.

Han understreker at det gjelder så vel den norske som den svenske delen av prosessen.

- Feiltakelsen har forvoldt Inger-Lise og resten av familien stor sorg, understreker Feydt.

- Blendet I desember i fjor besluttet Svea lagmannsrett i Stockholm å gjenoppta en av de åtte drapssakene Quick er dømt for, mordet på israeleren Yenon Levi (15).

Svenske rettseksperter var da ikke i tvil om at Quick vil få gjenopptatt de fleste av drapene han er dømt for.

Blant disse er altså drapene på norske Therese Johannessen (9), Trine Jensen (17) og Gry Storvik (23).

Sture Bergwalls advokater forteller Dagbladet at den siste norske saken er den neste som nå vil bli forsøkt gjenopptatt.

- Gry- og Trine-saken er den vi nå vil konsentrere oss om, sammen med Johan Asplund-drapet. Han kommer til å bli frikjent i disse sakene også, det finnes ingen beviser, sier Cullberg.