Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thomas (35) fikk mindre ukelønn. Drepte faren

Dømt til livstidsstraff.

DØMT: Thomas Gilbert Jr. er dømt til livstidsstraff for drapet på faren. Foto: Suffolk County District Attorney's Office via AP / NTB scanpix
DØMT: Thomas Gilbert Jr. er dømt til livstidsstraff for drapet på faren. Foto: Suffolk County District Attorney's Office via AP / NTB scanpix Vis mer

35 år gamle Thomas Gilbert Jr. ble fredag dømt til livstidsstraff, med mulighet for prøveløslatelse etter 30 år, for å ha drept sin 70 år gamle far, Thomas Gilbert Sr., skriver New York Times.

Saken har sjokkert USA. At en sønn dreper sin egen far hører med til sjeldenhetene, men i kjølvannet av drapet ble det raskt klart at politiet mente Gilbert drepte faren på grunn av kutt i ukelønna.

Drept på soverommet

4. januar 2014 dukket den da 30 år gamle Thomas Gilbert Jr. uannonsert opp hjemme hos foreldrene sine på Manhattan i New York.

Ifølge mora sa han at han hadde kommet for å diskutere business med faren, og han ba mora gå på butikken og kjøpe en sandwich og en cola til ham.

Mora gjorde som sønnen ba henne om, men fikk en dårlig følelse, og var tilbake i leiligheten etter tre minutter. Da var sønnen borte. Mannen lå skutt på soverommet.

Mora, Shelley Gilbert, ringte umiddelbart nødtelefonen. Da operatøren spurte hvem som hadde skutt ektemannen, svarte hun:

«Min sønn, som er gal. Men jeg visste ikke at han var så gal. Han skjøt ham i hodet».

DREPT: Thomas Gilbert Sr. Foto: AP Photo / Kevin Kane / NTB scanpix
DREPT: Thomas Gilbert Sr. Foto: AP Photo / Kevin Kane / NTB scanpix Vis mer

Ifølge aktoratet skal Gilbert ha drept faren fordi han kuttet ukelønna fra 1000 dollar til 300 dollar bare timer før drapet. I åra før drapet skal sønnen ofte ha kontaktet foreldrene og bedt dem om penger, skriver CNN.

- Ønsket faren død

Under den fem uker lange rettssaken tegnet aktor et bilde av en utakknemlig sønn som hadde planlagt å drepe faren sju måneder tidligere, da han dro til Ohio for å kjøpe en pistol han fant på Facebook.

Den versjonen avvises av Gilberts mor. Hun sier han på ingen måte drepte faren for å hevne seg eller fordi han ville ha penger. Ifølge henne hadde sønnen blitt så mentalt syk at han ikke visste at det han gjorde var galt eller umoralsk.

Men aktor, Craig Ortner, avviste det.

- Han ønsket faren død, så han la en plan for å drepe ham, sa Ortner.

Ortner beskrev Gilbert som en mann som ikke klarte seg på egen hånd, til tross for at han ble født inn i en familie som ga ham gode forutsetninger.

Psykiske problemer

I 2009 gikk han ut fra Princeton med en økonomigrad, og faren håpet at sønnen ville gjøre som ham og få seg en jobb på Wall Street. Det klarte han ikke. Gilbert skal, ifølge farens forretningspartnere, ha virket uinteressert og ufokusert under sin korte tid i familieselskapet, Wainscott Capital Partners.

Gilbert skal ha vært mer interessert i å surfe, reise og gå på eksklusive klubber i New York.

Samtidig som han tok utdannelse skal Gilbert ha fått psykisk problemer. Tre psykiatere vitnet og fortalte at 35-åringen slet med depresjon, psykoser, paranoid forstyrrelse og schizofreni.

I New York kan en dommer - som regel i samråd med eksperter - bestemme at en person som har symptomer på psykiske lidelser er frisk nok til å stilles for retten, så lenge personen forstår tiltalen og rettsprosedyrene.

Visste hva han gjorde

Dermed ble Gilbert tiltalt og dømt for drapet. Da han ble funnet skyldig i juni sa minst tre jurymedlemmer at det faktum at Gilbert ba mora gå ut for å kjøpe brus, ble helt sentralt i saken.

For selv om de fleste i juryen trodde på at Gilbert slet med sin mentale helse, så var de enige om at han visste at drap var galt, fordi han sørget for at mora ikke var til stede da han skjøt faren.

- Først mente jeg at han ikke kunne stilles til ansvar på grunn av hans psykiske sykdom, men etter å ha lest gjennom dokumentene slo det meg: Den ene linja om colaen viste at han visste hva han gjorde, fortalte jurymedlem Kimmy Lee til ABC News.

Under sin avslutningsprosedyre erkjente også aktor at Gilbert slet med psyken, men at han var fullstendig klar over hva han gjorde drapsdagen.

- Tiltalte ville ikke vokse opp og bli voksen. Da faren prøvde å dytte ham i den retningen og kutte ukelønna, så utsatte han ham for det ultimate raserianfallet, sa Ortner.

- Ikke gal

I forbindelse med domsavsigelsen fikk mora anledning til å snakke til retten. Hun ba om at sønnen fikk en så mild straff som mulig.

- Som jeg har sagt mange ganger i retten så har vi forsøkt å få Tommy på sykehus i 15 år, sa Shelley Gilbert.

Men dommer Melissa Jackson sa seg enig med juryen, som mente at Gilbert visste hva han gjorde.

- Du visste akkurat hva du gjorde. Du var ikke gal da du drepte faren din. Du var ikke gal da. Du er ikke gal nå, sa Jackson.

Både Gilberts mor og hans advokat varsler at de vil anke dommen.

- Dette er ikke en avslutning for oss. Vi vil ikke gi oss før Tommy blir sendt til en helseinstitusjon. Han aner ikke hva han har gjort. Hvis Tommy hadde fått den hjelpen han trenger, så hadde ektemannen min vært i live i dag, sier Shelley Gilbert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling