Thomas (37) ble brått revet bort

Da Désirée Gjerde Halseth (34) gikk og la seg sammen med mannen sin, hadde hun ingen anelse om at det ville bli deres siste natt sammen.

KJÆRLIGHET: Désirée Gjerde Halseth beskriver forholdet sitt med Thomas Gjerde Halseth som unikt. De hadde aldri hatt en stor krangel og de passet alltid på hverandre. Foto: Privat

KJÆRLIGHET: Désirée Gjerde Halseth beskriver forholdet sitt med Thomas Gjerde Halseth som unikt. De hadde aldri hatt en stor krangel og de passet alltid på hverandre. Foto: Privat

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thomas Gjerde Halseth (37) var en skikkelig familiemann.

- Han var den som alltid gledet seg til å komme hjem til familien etter jobb. Den som alltid satt pris på den tiden vi hadde sammen. Han var den stolteste mannen og pappaen.

Slik beskriver Désirée Gjerde Halseth (34) mannen sin til Dagbladet. Bare over natta var hun brått blitt enke og alenemor til tre døtre.

Deres siste kveld

Fredag 13. mai i år satt Désirée og Thomas godt planta i sofaen. De så på «The Voice» og godteskålen var fylt opp med søte favoritter.

Barna lå trygt inne på rommene sine og sov.

Désirée forteller at kveldene var deres tid sammen, og den tiden verdsatte de høyt.

EKTESKAP: Thomas Gjerde Halseth og Désirée Gjerde Halseth giftet seg høsten 2019. Foto: Privat
EKTESKAP: Thomas Gjerde Halseth og Désirée Gjerde Halseth giftet seg høsten 2019. Foto: Privat Vis mer

Da programmet var ferdig, gikk de og la seg hjemme i boligen i Oslo.

Alt var slik som det skulle. Idéen om at noe kunne gå galt for den lykkelige familien, streifet ikke tankene hennes.

-Jeg la meg med mannen min og våknet uten han, forteller Désirée med gråtkvalt stemme til Dagbladet.

Verandadøra

Lørdag morgen våknet Désirée til at det hamret på døra. Til hennes store overraskelse var det en politibetjent.

Politibetjenten skulle identifisere en person. Lite visste hun at det var hennes mann det var snakk om.

Désirée begynte derfor å se etter Thomas. Hun registrerte at verandadøra var åpen, men tenkte ikke noe mer over det.

- I min underbevissthet synes jeg at jeg hørte Thomas rope «jeg er her». Jeg var sikker på at han var i leiligheten, forteller Désirée.

Stoppet av politiet

Politibetjenten ønsket likevel at Désirée skulle beskrive hvordan Thomas så ut.

Mørkt hår, høy og blå øyne.

- Jeg skjønte det var han de snakket om da de spurte meg om han hadde noen tatoveringer.

TOMT: Désirée Gjerde Halseth hjemme i sofaen bare to uker etter hun begravde sin livs kjærlighet. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo
TOMT: Désirée Gjerde Halseth hjemme i sofaen bare to uker etter hun begravde sin livs kjærlighet. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo Vis mer

Plutselig koblet Désirée det fortvilte uttrykket til politibetjenten sammen med den åpne verandadøra.

Hun stormet ut på verandaen. Ute langs veien så hun flere politibiler stående på rekke og rad. Før hun rakk å se ned mot bakken, var det en annen politibetjent som stoppet henne.

«Vær så snill, ikke gjør det.»

Sjokket

Setningen «Beklager, mannen din er død» har brent seg fast i minnet på Désirée.

- Det var som om jeg så tusen glassbiter rase sammen, og plutselig var alt helt svart. Verden falt faktisk i grus, forteller hun.

Brått var livet snudd opp med.

- Det var livets største sjokk, forteller Désirée mens tårene triller nedover kinnene.

Kronisk sykdom

Da Thomas var 12 år gammel, ble han diagnostisert med diabetes type 1. Ifølge Diabetesforbundet er det en alvorlig kronisk sykdom, der kroppen ikke klarer og produserer hormonet insulin på egen hånd.

Personer med diabetes type 1 mangler insulin. De må derfor sette inn med en sprøyte eller en nålepumpe som er festet til huden.

FØLELSER: Enkelte ganger klarer ikke Désirée Gjerde Halseth å holde tilbake tårene når hun snakker om det fine livet hun har hatt med mannen sin. Foto: Anne-Sophie
FØLELSER: Enkelte ganger klarer ikke Désirée Gjerde Halseth å holde tilbake tårene når hun snakker om det fine livet hun har hatt med mannen sin. Foto: Anne-Sophie Vis mer

Trebarnsfaren klarte fint å leve med sykdommen.

Den siste uka før Thomas døde, trente han og var veldig aktiv. Målet var å gjennomføre sykkelrittet Den lille styrkeprøven som går fra Lillehammer til Oslo.

- Han hadde syklet masse og virkelig pushet seg selv. Jeg var innom jobben hans flere ganger den uka med mat, fordi han var dårlig til å få i seg nok næring før sykkelturene sine, forteller Désirée.

- Hjernen reagerer

Diabetesforbundet skriver på sine sider at personer med diabetes, må følge ekstra nøye med på på blodsukkeret for å unngå føling både under og etter trening.

Føling er symptom for lavt blodsukker.

LIVREDDENDE: Trond Geir Jenssen forteller at insulinbehandling er livreddende behandling hos en person med diabetes type 1, som mangler insulin. Foto: Privat
LIVREDDENDE: Trond Geir Jenssen forteller at insulinbehandling er livreddende behandling hos en person med diabetes type 1, som mangler insulin. Foto: Privat Vis mer

Trond Geir Jenssen er medisinsk medarbeider i Diabetesforbundet, overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo. Han forklarer man gjerne kjenner hjertebank og sultfølelse dersom blodsukkeret blir for lavt.

- Disse symptomene merkes ikke like godt hos alle. Blir blodsukkeret ytterligere lavt, reagerer hjernen, forteller Jenssen før han utdyper:

- Hjernesymptomer på føling er tretthet og tåkesyn. Ved ytterligere fall i blodsukkeret, kan forvirring og bevisstløshet inntre.

For stor dose

Det er uvisst når Thomas forlot senga. Men før han la seg, hadde han tatt en dose insulin som skulle vise seg å være for stor i forhold til det kroppen trengte.

Den høye dosen medførte at han fikk kraftig føling.

- Jeg vet ikke hva han skulle - om han skulle på do, eller om han trodde at han la seg tilbake i senga. Men han klarte å forville seg ut på verandaen, falt over blomsterkassa og stupte ned fra verandaen.

Thomas døde momentant.

- Jeg prøver å trøste meg med at han ikke fikk med seg hva som skjedde. Når han fikk føling, husket han aldri noe fra episodene i etterkant.

UTSIKT: I starten var det vanskelig for Désirée Gjerde Halseth å oppholde seg på verandaen. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo
UTSIKT: I starten var det vanskelig for Désirée Gjerde Halseth å oppholde seg på verandaen. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo Vis mer

Désirée tror Thomas' harde treningsøkter tidligere den uka, kan være en av årsakene til hvorfor han ikke klarte å sette riktig dose.

- Det hadde nettopp begynt å bli varmt og han hadde presset kroppen sin ganske hardt. Han hadde nok ikke helt kontroll på disse dosene sine. I ettertid har jeg også fått vite at det var en funksjonsfeil på maskinen som målte blodsukkeret.

- Veldig ufortjent

I begynnelsen kjente Désirée på en enorm skyldfølelse.

- Det jeg føler mest på, er at han var der alltid for meg, men at jeg var ikke der da han døde. At han måtte dø alene, er helt jævlig og veldig ufortjent.

Hver dag jobber Désirée med å skulle leve videre uten mannen som ved hennes side i 12 år. De møttes for første gang på Norges Kreative Fagskole i 2010, og siden hadde det bare vært de to.

- Jeg trodde ikke jeg skulle klare det. Men med tre barn kan jeg ikke bare grave meg ned.

GITERING: Désirée Gjerde Halseth har begynt å bruke sin egen og mannens giftering. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo
GITERING: Désirée Gjerde Halseth har begynt å bruke sin egen og mannens giftering. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo Vis mer

Selv om hun har vært innom hele følelsesspekteret, var hun tidlig opptatt av å komme seg tilbake til hverdagen.

- Det er viktig å ta tilbake livet sitt. Samtidig er det viktig å ha en balanse mellom sorgen og det å leve livet sitt.

Hun forteller at hun ikke hadde klart det uten venner, hennes familie og familien til Thomas.

- Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten dem og nettverket vårt.

Utradisjonell begravelse

Désirée forteller at Thomas var en tidligere skater og snowboarder. Hun visste derfor at hun ønsket å gi ham en utradisjonell begravelse.

Gjestene fikk beskjed om å kle seg i farger, og kirka var dekket av fargerike blomster.

- Han gikk alltid i farger. Derfor ønsket vi at gjesten også skulle ha på seg farger.

MINNER: I leiligheten er vegger og kommoder fylt av nye og gamle familiebilder. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo
MINNER: I leiligheten er vegger og kommoder fylt av nye og gamle familiebilder. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo Vis mer

I kista la de ved Thomas' favorittcaps, en hilsen fra deres eldste datter, og et brev fra Désirée.

Det som gjorde denne dagen ekstra spesiell, var at presten var den samme som viet dem høsten 2019.

- Først var jeg redd for at det ville bli for vanskelig. Men seremonien var så fin og personlig.

Ved graven framførte alle den samme sangen som Thomas alltid sang for jentene før de skulle legge seg.

- Den var veldig fint å kunne gi den tilbake til han. Han døde på et veldig godt sted i livet, han kunne ikke hatt det så mye bedre. Det er en fin ting å ta med seg videre, sier hun mens stemmen skjærer seg.

Terapi i trening

I tillegg til støtte fra familien har Désirée funnet terapi gjennom å være i bevegelse og turer ute i naturen. Ikke så langt fra leiligheten, har hun funnet seg to faste ruter.

- Da setter jeg på musikken så høyt jeg kan og går meg sliten. Det har virkelig vært terapi for meg.

TAKKNEMLING: Désirée Gjerde Halseth er takknemllig for at barna er gamle nok til å huske Thomas og alle de fine minnene familien har sammen. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo
TAKKNEMLING: Désirée Gjerde Halseth er takknemllig for at barna er gamle nok til å huske Thomas og alle de fine minnene familien har sammen. Foto: Anne-Sophie Amalie Rex Dorgelo Vis mer

Désirée hadde aldri trodd at hun skulle klare å komme seg igjennom mannens død. Men der overrasket hun både seg selv og de rundt seg.

- Jeg begynte å kjenne på en styrke og en kraft jeg aldri trodde jeg skulle kjenne på, men jeg var redd for at det var feil. Jeg tenkte at det var feil at jeg klarte meg. Samtidig var jeg glad for at jeg greide det.

Vil hjelpe andre

Désirée forteller at hun har bestemt seg for at familien skal bli boende i leiligheten.

- Det var her vi levde. Det føles ut som at jeg hadde flyktet fra Thomas hvis jeg ikke hadde klart å være her. Så jeg må ta tilbake alt og vi er allerede på god vei.

Hun har også begynt å lære seg å trives på verandaen igjen.

BEUNDRINGSVERDIG: Den svenske håndballstjerna, Jenny Carlson har valgt å være åpen om sin sykdom, noe hun har fått mye positive tilbakemeldinger om. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Nå tar Désirée en dag av gangen. Trebarnsmoren er glad og stolt over hvor langt hun allerede har kommet.

- Jeg håper denne historien kan være til inspirasjon eller til håp for noen andre som har det vanskelig. Menneskers sorgprosess er ulik og ingenting er riktig eller galt. Det brukte jeg litt tid på å skjønne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer