Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thomas (6) ville sove alene ute i 27 minusgrader. - God idé, sa pappaen

Omtales som Norges nye Lars Monsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMNES (Dagbladet): Glem iPad, TV-titting og TV-spill. Får Thomas Engelhardt-Bergsjø (6) velge, vil han ut i skogen. Nå omtales han som Norges nye Lars Monsen. 

For det er nok ikke alle 6-åringer som kan skilte med å ha sovet ute i 27 minusgrader. Og Thomas? Han gjør det alene. 

- Jeg må skrive autografer på skolen, sier han stolt når Dagbladet møter ham i skogen i nærheten av gården han deler med tvillingbroren Øyvind, storebror Martin (8), pappa Kasper og mamma Heidi i Aurskog.

- Bestemme alt selv I dag spises middagen under et grantre i skogen utenfor huset. 

Familiens turentusiasme og Thomas' natt i 27 minusgrader er blitt til en kortfilm kalt «Eventyret er der ute!». På TV 2 Nyhetskanalen er den unge gutten omtalt som Norges nye eventyrer. 

- Det var Thomas selv som fikk ideen om å sove ute alene. For en god idé, sa jeg. Han synes det var gøy å skulle bestemme hvordan turen skulle være, helt selv, sier pappa Kasper, som er friluftsveileder og førskolelærer, til Dagbladet.

- Vi har vært ute med alle våre barn helt siden de var små, så de er godt vant med både turliv og kulde, forteller han. 

- For mye skjerm Det var seksåringen selv som hadde bestemt hvilken dag han skulle sove ute. Maten hadde han handlet inn selv. Det var ikke snakk om å droppe turen selv om gradestokken viste minus 27. Han tok bare med seg en ekstra sovepose, forteller faren.

Han hadde slått opp sitt eget telt noen hundre meter unna. 

- Det var ikke noe skummelt. Det var jo bare meg, og så kunne jeg snakke med pappa på Walkie-talkie, sier seksåringen stolt. 

Pappa Kasper synes flere bør gjøre det samme: komme seg ut og utforske naturen, uansett alder. Mange norske barn bruker for mye tid på feil aktiviteter, mener han. 

- Barn bruker for mye tid foran skjermer. Vi voksne må bli flinkere til å få dem med ut på tur. Vi må la barna gå først og utforske skogen, og passe på å gå utenom stiene. 

Han tror mange tenker at de må på lange turer, om de først skal ut. 

- Roe ned tempoet - For små barn kan en bekk være kjempemorsom. Vi voksne er for opptatt av å gå fra A til B - vi bør heller roe ned tempoet og utforske. Se etter spor i snøen eller grotter i fjellet. Barn får til utrolig mye når vi lar dem få lov. De lærer å være selvstendige, sier han.

- Jeg opplever at mange er redde for å gå utenfor stien. Redde for det ukjente. Jeg ser mye forskjellig, men jeg har møtt mange mennesker som ikke er mye ute. Det er mye frykt for det uvisse. Det er mange som trenger en hjelpende hånd til å komme seg av gårde, og det er mange som trenger litt hjelp til å vite hvordan de gjør det med for eksempel barn og kulde, sier han.

Familien har utelukkende positive opplevelser å fortelle om fra livet som vaskeekte turfamilie.  

- Spør Lars Monsen! Pappa Kasper sier han fulgte godt med, natta da sønnen sov ute i 27 minusgrader.

- Jeg sjekket om han hadde det bra flere ganger om natta. Da så jeg bare damprøyken ose fra soveposen hans og hørte høy snorking, sier han mens dessertpannekakene stekes.    

Så hvordan synes seksåringen det er å bli sammenlignet med selveste Lars Monsen?

- Det er ganske kult. Kan du ikke spørre Lars Monsen om han sov ute alene i 27 minusgrader da han var seks år? 

TØFF TYPE: Det var Thomas Engelhardt-Bergsjø (6) sin egen idé å sove alene ute i telt. - God idé! sa pappa Kasper. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TØFF TYPE: Det var Thomas Engelhardt-Bergsjø (6) sin egen idé å sove alene ute i telt. - God idé! sa pappa Kasper. Bamsen er med.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TØFF TYPE: Det var Thomas Engelhardt-Bergsjø (6) sin egen idé å sove alene ute i telt. - God idé! sa pappa Kasper. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TØFF TYPE: Det var Thomas Engelhardt-Bergsjø (6) sin egen idé å sove alene ute i telt. - God idé! sa pappa Kasper. Her med brødrene Martin (8) og tvillingbroren Øyvind (6), også de store turentusiaster. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TØFF TYPE: Det var Thomas Engelhardt-Bergsjø (6) sin egen idé å sove alene ute i telt. - God idé! sa pappa Kasper. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HOGGER VED: Det var Thomas Engelhardt-Bergsjø (6) sin egen idé å sove alene ute i telt. - God idé! sa pappa Kasper. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SOM FAR, SÅ SØNN: Pappa Kasper har gitt sønnene sine stor turentusiasme. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet