Thomas dedikerte livet sitt til å gå undercover i nynazistmiljøet

- Risikerte livet for å avsløre nazimønstringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De færreste vet hvordan «Thomas Kuban» ser ut, og fram til nå er det bare de færreste som har kjent til hans journalistiske oppdrag.

I 15 år har den gåtefulle frilanseren dedikert sitt liv til å dokumentere det nynazistiske rockemiljøet i Tyskland, som han hevder er en kritisk inngangsport til det stadig voksende nazimiljøet i landet. Han har operert med falsk identitet og skjult kamera, og sier nå at han har risikert livet sitt for å avsløre nazimønstringene. Nå blir Kubans bedrifter film.

Dokumentaren «Blut muss fliessen», hevder Kuban, vil vise folkemengder på tusenvis av nynazister som løfter neven i været og roper «Sieg Heil», unge tyskere som oppfordrer til drap på innvandrere og jøder, hyller massemorderne i Auschwitz - og angivelig også tar østerrikske politifolk varmt i hånda.

Fryktet for livet - Hvis jeg var blitt avslørt ville nynazistene gitt meg grisejuling, de kunne ha drept meg, sier Kuban i et intervju med GlobalPost.

Han hevder at nazismen har fått blusse opp igjen nettopp i rocke- og musikkmiljøet, og at miljøet har fått gro, jevnt og trutt, uten at noen har løftet en lillefinger.

- Forbrytelser ble begått på hver eneste konsert, i stort monn, men ingen brydde seg, sier Kuban og påpeker at både nazihilsener og -sanger er forbudt ved lov både i Tyskland og Østerrike.

- Jeg er sjokkert over hvor pinglete politiet er mot nynazistene. De har et juridisk vakuum der de får holde på i fred, er Kubans påstand.

Lokker unge Ifølge tyske PST var det i 2012 omkring 10 100 voldelige nynazister i Tyskland, 600 flere enn for to år siden. Kuban hevder mange av disse er rekruttert gjennom musikkmiljøet og konsertene han har infiltrert.

- Musikken trekker unge folk til miljøet, og bringer inn nytt blod, hevder han.

Kuban begynte sitt journalistiske prosjekt på 1990-tallet, etter at han av en daværende kollega fikk høre om nazikonserter i nærheten av der de to bodde. Han tok turen bort, og observerte flere hundre nynazister som headbanget til høyreekstrem punk og hyllet Hitler.

- Jeg kunne ikke tro at mange hundre nazister holdt disse arrangementene uten at politiet gjorde noe eller visste om dem. Jeg bestemte meg for å avsløre hva som skjedde.

Drapstrio Thomas Kuban advarer også mot påvirkningskraften trioen Beate Zschäpe (36), Uwe Bohnhardt (34) og Uwe Mundlos (38) - Braune Armee Fraktion - har hatt på tyske høyreekstremister. Trioen har tilstått en rekke drap på tyrkiske kioskeiere.

I ruinene av huset som Zschäpe sprengte få minutter etter at Uwe Bohnhardt (34) og Uwe Mundlos (38) hadde begått selvmord, i november 2011, ble det funnet DVD-er der de tre tilstår drapene, samt bankran og terror.

Terroristene filmet dessuten seg selv under klargjøringen av ei splintbombe som 9. juni 2004 ble detonert i ei travel tyrkiskdominert  handlegate i Köln. 22 mennesker ble til dels alvorlig skadd. Gjerningsmennene gjorde også opptak da de i 2000 sprengte ei bombe ved en holdeplass hvor ni beboere fra et jødisk  innvandrersentrum ble såret.

Zschäpe er også blitt kontaktet av Anders Behring Breivik.

SKJULT KAMERA: Thomas Kuban har operert i det skjulte, men kommet svært tett på nazimiljøet. Han hevder også at han kan avsløre miljøets vennlige tone med østerriksk politi. Foto: Fra traileren til «Blut muss fliessen»
SKJULT KAMERA: Thomas Kuban har operert i det skjulte, men kommet svært tett på nazimiljøet. Han hevder også at han kan avsløre miljøets vennlige tone med østerriksk politi. Foto: Fra traileren til «Blut muss fliessen» Vis mer