Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thomas Mair (53) er funnet skyldig i drapet på Labour-representanten, Jo Cox

- Hun ble utsatt for et feigt angrep.

SKYLDIG: Thomas Mair (53) 52-åringen beskrives som tilbaketrukket. Foto: West Yorkshire Police / AFP / Scanpix
SKYLDIG: Thomas Mair (53) 52-åringen beskrives som tilbaketrukket. Foto: West Yorkshire Police / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Labour-representant Jo Cox (41) ble i juni i år drept like før et velgermøte i sin egen velgerkrets i West Yorkshire.

I dag ble 53 år gamle Thomas Mair funnet skyldig i drapet på henne, skriver The Guardian.

Cox ble både skutt og knivstukket på gata, og Meir skal ha ropt «Sett Storbritannia først!» minst to ganger før angrepet, ifølge BBC News.

Dødsfallet har rystet Storbritannia.

«Jo Cox sin død er en tragedie. Hun var et dedikert og omsorgsfull parlamentsmedlem. Mine tanker er ved hennes ektemann Brendan og hennes to barn», skrev David Cameron om dødsfallet på twitter.

«Hele partiet og hele landet er i sjokk og sorg over det fryktelige mordet på Jo Cox», skrev Labour-leder Jeremy Corbyn.

- Feigt angrep

Bevisene mot Thomas Mair har vært massive, ifølge Guardians artikkel. Vitner til angrepet hadde kjent ham hele livet, og hendelsen ble dessuten fanget på TV.

Thomas Mair hadde tilknytning til en nynazistisk organisasjon, ifølge Southern Poverty Law Center. Ifølge den antirasistiske menneskerettsgruppa hadde han i lengre tid pleid nær kontakt med National Alliance, en amerikansk gruppering som er kjent for å fremme hvit makt og dyrking av Adolf Hitler.

I sin prosedyre i retten uttalte aktor, Richard Whittam QC at Cox hadde blitt utsatt for et feigt angrep.

Thomas Mair beskrives som tilbaketrukket, men med stor omsorg for sin mor. Han bodde i en tomannsbolig i nærheten av drapsstedet. Boligen delte han med sin bestemor fram til hennes død, skriver The Guardian.

MINNES: Drepte Jo Cox er blitt minnet over hele Storbritannia. Fopto: EPA/HANNAH MCKAY/SCANPIX
MINNES: Drepte Jo Cox er blitt minnet over hele Storbritannia. Fopto: EPA/HANNAH MCKAY/SCANPIX Vis mer

Han har også en halvbror av blandet etnisk opphav, Duane St. Louis (41). St. Louis, som plutselig så Mair pågrepet på TV, stiller seg uforstående til at 42-åringen skal ha begått et hatdrap.

Halvbroren forteller at Mair i en årrekke har utført veldedig arbeid for handikappede skolebarn og aldri har uttrykt rasistiske holdinger.

Psykiske problemer

I 2011 sto Mair fram i lokalavisa Huddersfield Daily Examiner og fortalte at han hadde begynt med veldedig arbeid gjennom et dagsenter for voksne med psykiske problemer.

- Jeg kan oppriktig si at dette har hjulpet meg mer enn all verdens psykoterapi og medisiner, sa han den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!