Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thomas Quick:- Jeg ble manipulert

I dag ber han ydmykt om unnskyld. Men han mener terapeuter, politi, en statsadvokat og mediene skapte monsteret Thomas Quick.

INGEN SERIEMORDER:  Thomas Quick mener han ble manipulert og belønnet med narkotika for å tilstå drap han ikke hadde begått.
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
INGEN SERIEMORDER: Thomas Quick mener han ble manipulert og belønnet med narkotika for å tilstå drap han ikke hadde begått. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Thomas Quick (62), alias Sture Ragnar Bergwall, er en lettet mann. I går formiddag kom beskjeden han hadde ventet på. Hans nye forsvarer, den svenske kjendisadvokaten Thomas Olsson ringte:

-Han kunne fortelle at jeg var frikjent for to nye drap. Jeg er lettet og glad, sier mannen som i snart 20 år har blitt framstilt som en av historiens verste seriemordere. Et monster som angivelig reiste rundt i Norden og drepte. Menn — unge som gamle — kvinner, små jenter og gutter, ingen var trygge for monsteret fra Dalarna.

Da meldingen fra advokaten i Stockholm kom til Säter sjukhus i Dalarna i går formiddag, kunne Thomas Quick konstatere at han myndighetene igjen trodde på ham.

Først ble han dømt for åtte brutale mord i Sverige og Norge. Fem i Sverige og tre i Norge. Nå gjenstår «bare» tre drap, før den psykisk syke mannen er endelig frikjent.

- Unnskyld
Dagbladet hadde avtale om å møte Thomas Quick på sykehuset i Dalarna for vel en uke siden. Men så orket han ikke likevel. Sture Ragnar Bergwall var for sliten, og ønsket å bare å snakke om seriemorderen Thomas Quick på telefon.

- I dag er det bare glede og stor lettelse, sier Quick tydelig fornøyd når Dagbladet snakker med ham på telefon bare noen timer etter at han har fått beskjed om han er frikjent også for drapene på Oslo-kvinnene Gry Storvik og Trine Jensen.

- Har du noe å si til de familiene du har påført ekstra sorg ved å tilstå drap du ikke hadde noe med å gjøre?

- Unnskyld, jeg er i dag svært lei meg for den smerte og sorg jeg har påført dem, sier Quick.

- Fryktelig lei meg
62-åringen ønsker selv ikke å ta direkte kontakt med de norske familiene som er rammet. Verken moren til Therese Johannessen som sporløst forsvant i Drammen, eller de pårørende til Gry Storvik og Trine Jensen kommer Quick til å ta kontakt med.

- Jeg vil ikke forstyrre de pårørende mer enn jeg allerede har gjort. Men jeg er lei meg, fryktelig lei meg, sier mannen som rettsvesenet dømte som seriemorder.

De norske drapene
Den groteske historien om den gale seriemorderen i Sverige startet tidlig på nittitallet. Quick ble innlagt på Säter sjukhus i Dalarna, ikke langt fra skimetropolen Falun.

Han fikk medisiner og oppmerksomhet.

Først begynte han å tilstå drap i Sverige.

- Jeg fortalte det terapeuten min ville høre. Når jeg la ut om drap, fikk jeg narkotika. Etter hvert kom politimannen Seppo Penttinen og åklagare (statsadvokat) på banen. Jeg fortalte det de ville høre, forteller Thomas Quick.

- Hva med norske drapene du tilsto?

- Jeg ble kontaktet av flere norske journalister. De så vel en svensk seriemorder som interessant og så mulighet for at jeg også kunne ha drept noen i Norge, sier Thomas Quick.

Fikk betalt
Han vil ikke navngi de norske journalistene han hadde kontakt med.

- Jeg fikk besøk av to norske journalister. De betalte meg 20.000 svenske kroner for å få snakke med meg. De spurte og jeg svarte. Andre journalister i Norge sendte meg artikler om uoppklarte drap. Det første var om Trine Jensen. I en av disse artiklene var det også en notis om den lille jenta som var forsvunnet i Drammen. Til slutt fortalte jeg til min terapeut at jeg hadde drept i Norge også, sier Thomas Quick.

- Terapeuten tok kontakt med kriminalinspektør Seppo Penttinen. Deretter var det  åklagare Christer van der Kwast som snakket med norsk politi. Til slutt ble jeg stilt for retten og dømt for å ha drept Therese Johannessen, Gry Storvik og Trine Jensen.

Både svenske og norske journalister skal ifølge Thomas Quick ha betalt ham for å få intervjuer.

Dagbladet var et av mediene som sammen med et annet norsk medie intervjuet Quick. De to mediene skal til sammen ha betalt Quick 20.000 kroner.

Fikk narkotika
62-åringen som har sittet i over 20 år innesperret på mentalsykehuset Säter sjukhus forteller at hans motiv for å tilstå en rekke med drap var trangen etter narkotika.

- Da jeg fortalt terapeuten og kriminalpolitiet om de mange drapene, ble jeg belønnet. I alle disse åra hadde jeg fri tilgang til narkotika. Dopet var drivkraften, sier Thomas Quick.

Selv om Quick innrømmer at han har et betydelig skyld for sine falske tilståelser, mener han at både terapeuten på sykehuset, politiet og statsadvokatene i Norge også har sin del av ansvaret for at bløffmakeren Thomas Quick ble skapt.

- Jeg fortalte det de ville høre. De fikk meg dømt uten at det fantes andre bevis enn det jeg forklarte og som jeg hadde meg til, sier Quick.

- Jeg var dopet
- Både kriminalinspektøren og statsadvokaten som fikk deg dømt mener fortsatt at du er skyldig?

- Det er trist! I dag har jeg ingen kontakt med verken Seppo Penttinen eller Christer van der Kwast.

- Var du klar over at du løy om drapene?

- Både og. Jeg var dopet og visste ikke hva som var virkelighet eller fantasi, sier Sture Ragnar Bergwall som han i dag heter.

- For ordens skyld har du vært i Norge?

- På åttitallet syklet jeg den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo en gang. Et par ganger har jeg vært på Røros, vennskapsbyen til Falun. Ellers har jeg ikke vært i Norge, sier Bergwall.

- UNNSKYLD:  - Jeg vil de pårørende om unnskyld for den ekstra belastningen jeg har påført dem, sier Thomas Quick. Foto:
Jan Düsing / Expressen
- UNNSKYLD: - Jeg vil de pårørende om unnskyld for den ekstra belastningen jeg har påført dem, sier Thomas Quick. Foto: Jan Düsing / Expressen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media