Thomas Quick ber om tilgivelse

STOCKHOLM (Dagbladet): Stemmen dirret, og Quick skalv da han i går ba om å få lese opp en appell før retten ble hevet. Han ba om tilgivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var ikke fnugg av tvil hos verken aktor eller forsvarer, da de prosederte Quicks skyld i går. De avviste enhver tvil: - Thomas Quick er en seriemorder. Han drepte Therese Johannessen. Mens andre Quick-kjennere har spørsmål og framstår med undring og tvil, er verken statsadvokat Christer van der Kwast eller Quicks forsvarer, advokat Claes Borgström, i tvil.

På hver sin måte fastslo de at ingen andre enn Thomas Quick kan ha drept Therese Johannessen.

I går, etter fem intense dager i sikkerhetssalen i Stockholm tinghus, ble det satt en foreløpig sluttstrek for Norges mest omtalte forsvinningssak.

Nå skal de seks dommerne i retten i ro og fred trekke seg tilbake og vurdere bevisene.

Er Thomas Quick virkelighetens Hannibal Lecter, fra skrekkfilmen «Nattsvermeren», eller er den 48 år gamle svensken bare en bløff? Et fantasiprodukt, skapt av et sykt menneske?

Skråsikker

Svaret på spørsmålet er opplagt. Alt annet enn en fellende dom, som skal avsies klokka 14.00 i Hedemora tingsrätt tirsdag den 2. juni, vil være en sensasjon.

Aktor, statsadvokat Christer van der Kwast, hevdet i sin prosedyre at dokumentasjonen som var lagt fram i retten, ikke var diskutabel.

- Etterforskningen og avhørene av Thomas Quick har gitt oss unike detaljer, som fjerner enhver form for tvil, konkluderte van der Kwast.
Statsadvokaten ba retten om at Quick ble funnet skyldig etter tiltalen og at han ble dømt til fortsatt lukket rettspsykiatrisk behandling.

- Vi - spesielt norsk politi - har gjort alt som er mulig for å kontrollere Quicks tilståelse, sa den svenske statsadvokaten.

Ettertenksom

Claes Borgström benyttet prosedyren til også å ta et oppgjør med tvilerne, de som ikke tror på Quick. De som rister på hodet over at en svenske i tretti år har reist rundt i Norden som en dødsmaskin.

- Jeg har aldri tidligere sett mer solid politiarbeid enn det norsk politi har dokumentert her i retten. Til dem som ikke har vært til stede i retten, men fortsatt skråsikkert hevder at Quick er en bløff, sier jeg at de var ikke her, sier Borgström.
- Selvfølgelig kan noen hevde at det mangler det endelige bevis for å dømme Quick. Hvorfor skulle Thomas Quick, som han selv har uttrykt det: ønske å bli omtalt som avskum, monster, seriemorder og være den mest avskydde person som finnes?

Likevel kunne Borgström tenke seg en frifinnelse. Noe han begrunnet slik:

- Det er en betydelig sannsynlighet for at Thomas Quick drepte Therese. Men det finnes ikke tilstrekkelig bevis for å slå det hundre prosent fast, sa han før han fortsatte:

Respekt

- Jeg kan også tenke meg en fellende dom. Det har under rettsforhandlingene ikke kommet fram noe som ikke tyder på at Quick har fortalt sannheten. Det finnes ingen rimelig tvil, han er skyldig, fastslo Borgström.

Forsvareren slo fast at Quick i dag ser på sine ugjerninger på samme måte som alle andre gjør.

- Det er viktig for Thomas Quick å bli trodd. Jeg anser at Quick er verd respekt. Han har klart å gjennomføre rettsforhandlingene. Han er preget av en sterk vilje til å ta et moralsk ansvar. Det er en menneskelig egenskap. Og det er nettopp det som skiller oss mennesker fra dyra. Quick fortjener respekt, avsluttet advokat Claes Borgström.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer