Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thomas Rathsack siktet for brudd på taushetsplikten

Skrev bok om danske soldaters innsats i Afghanistan og Irak.

JÆGER - I KRIG MED ELITEN: Danske Thomas Rathsacks bok har kastet Danmark inn i en strid om rikets sikkerhet og ytringsfrihet. Torsdag ble en begjæring om å stoppe utgivelse av boken behandlet i tingretten (Fogedretten, Københavns Byret). Dom ventes mandag. Foto: Peoples Press / Scanpix
JÆGER - I KRIG MED ELITEN: Danske Thomas Rathsacks bok har kastet Danmark inn i en strid om rikets sikkerhet og ytringsfrihet. Torsdag ble en begjæring om å stoppe utgivelse av boken behandlet i tingretten (Fogedretten, Københavns Byret). Dom ventes mandag. Foto: Peoples Press / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I boken «Jæger - i krig med eliten» skriver Rathsack om sine erfaringer under militære oppdrag i Afghanistan og Irak, og han anklager danske elitesoldater for å ha brutt Genève-konvensjonen flere ganger.

Tirsdag ble det kjent at påtalemyndigheten i det danske forsvaret har besluttet å sikte den høyt dekorerte Rathsack for brudd på taushetsplikten, og for å ha videreformidlet militære hemmeligheter.

Det sistnevnte punktet har en strafferamme på opp til tolv års fengsel, dersom overtredelsen er av «særlig grov karakter».

- Trussel mot sikkerheten
Ifølge sjefanklager Peter Otken har etterforskningen «pågått en stund», men Rathsack selv ble ikke informert om etterforskningen før på tirsdag.

Det danske forsvaret mener boken utgjør en trussel mot sikkerheten og har tidligere forsøkt å stanse utgivelsen av den.

I forrige uke offentliggjorde avisen Politiken boken i sin helhet, noe som førte til at forsvaret anmeldte avisen. Saken ble imidlertid henlagt av en domstol i København.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling