- Thomas var ikke med på ranet

David Toska «frikjenner» Thomas Thendrup. Men han nekter å si hvem som deltok i NOKAS-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): - Jeg gikk i avhør og fortalte at Thomas ikke var med på Nokas-ranet. Da fikk jeg faktisk en helt merkelig fysisk reaksjon underveis, sa David Toska i Gulating lagmannsrett i dag.

Han forklarer seg nå i ankesaken mot Thomas Thendrup. Han sier at at Thomas Thendrup er uskyldig, men han vil ikke navngi hvem som var med hvis det ikke var yngstebror Thendrup.

– Thomas Thendrup var ikke med på NOKAS-ranet. Det har vært et fryktelig dilemma å ikke kunne si det, sier Toska. 

Dommeren har også spurte Toska ut om ransutbyttet.

- Det er fordelt ut blant forskjellige folk. De fleste har fått sin del, sier Toska.

- Hvor mye i kroner og øre? lurte dommeren.

- Jeg har ikke tenkt å forklare meg om det, svarte Toska, før han utdypet:

- Flere har sagt at de ikke fikk penger. Noen av dem snakker sant, andre ikke. Men jeg vil ikke si hvem.

- Thomas var ikke med på ranet

Toska sier dermed at noen av de han er dømt sammen med, lyver. De har fått utbytte som de har nektet for i retten. Flere av de tiltalte har sagt at de ikke ville ha utbytte fordi utfallet av ranet ble så tragisk. Men ifølge sjefen selv, lyver noen av dem om dette.

Samme forklaring som Johnny

Johnny Thendrup, Thomas Thendrups bror, forklarte seg i retten mandag denne uka. I likhet med Toska, sa han at Thomas er uskyldig. Men han ville ikke si hvem den femte raneren var, hvis det ikke var Thomas Thendrup.

- Vil du heller at en skyldig ukjent skal gå fri, enn at din bror blir uskyldig dømt? lurte aktor.

- Det har vært et dilemma for meg hele tiden. Jeg har snakket med kona mi om dette, og hun er ikke interessert i at jeg skal navngi noen. Hun er livredd for represalier.

Thomas Thendrup var en fri mann i en halvtime etter at juryen i lagmannsretten hadde svart nei på spørsmålet om han var skyldig i deltakelse i NOKAS-ranet. Så satt fagdommerne juryens kjennelse til side.

Derfor tilsto Toska

I forrige uke tilsto David Toska ranene av Postens brevsenter og Norsk medisinaldepot og sin egen rolle i den såkalte Wonderboy-saken i Oslo tingrett.

I RETTEN: David Toska vitner nå i Stavanger. Her er han fotografert i forrige uka da han forklarte seg i Oslo tingrett. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX
I RETTEN: David Toska vitner nå i Stavanger. Her er han fotografert i forrige uka da han forklarte seg i Oslo tingrett. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX Vis mer

I dag vitner han i ankesaken mot Thomas Thendrup. Og da har han blant annet forklart hvorfor han nå har valgt å tilstå sakene han var involvert i.

Toska tilsto fordi det forstyrret studiene hans.

– Jeg satt på cella og prøvde å komme i gang med studiene, men så ble jeg innhentet igjen. Jeg ble kalt inn til avhør og skulle møte i retten. Jeg bestemte meg for at nå vil jeg bli ferdig, forklarte han.

David Toska har flere ganger sagt at det sitter uskyldig dømte på tiltalebenken, men har hittil ikke villet si hvem. Men Thomas Thendrup håper at Toska i dag vil kunne snakke ham ut av saken.

Før Toska skulle vitne i dag, spurte dommeren hvorfor Thomas Thendrups advokat, Ellen Holager Andenæs, hadde stevnet ham. I går sa advokaten følgende til NTB:

– Toska er underlagt vitneansvar og må svare på de spørsmålene han blir stilt. Vi ønsker at han forteller om Thomas Thendrup, uansett hva det har vært.

USKYLDIG?: David Toska hevder at Thomas Thendrup ikke var med på NOKAS-ranet.