Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thommessen møter pressen etter hastemøte

- Man tar også ansvar ved å bli. Jeg tenkte gjennom dette før jeg ble gjenvalgt i høst.

HASTEMØTE: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) i Eidsvollsgalleriet på stortinget etter et hastemøte mandag kveld.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HASTEMØTE: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) i Eidsvollsgalleriet på stortinget etter et hastemøte mandag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke innrømmet stortingspresident Olemic Thommessen (H) at det omstridte byggeprosjektet på Stortinget lå an til å koste rundt 2,3 milliarder.

Det tilsvarer en budsjettsprekk på 1,2 milliarder og en ny budsjettsprekk på 500 millioner kroner.

Thommessen møter nå pressen etter et hastemøte om byggeskandalen.

- Tar ansvar

Han sier at han selv føler han har full tillit.

- Man tar også ansvar ved å bli. Jeg tenkte gjennom dette før jeg ble gjenvalgt i høst, svarer Olemic Thommessen på spørsmål om han har vurdert sin egen stilling.

Stortingspresidenten er klar på at han ikke ble godt nok orientert underveis mens budsjettunderskuddene vokste, og legger ansvaret på nylig avgått stortingsdirektør Ida Børresen.

- Det var direktørens ansvar. Vi har ikke fått informasjon om prosjektet som gjør at vi kan håndtere det på en god måte, sier han, med henvisning til Børresen.

- Et maretitt

Thommessen beskriver byggeprosjektet som et årelangt mareritt.

- Og det har fulgt oss gjennom flere år nå. Det handler om prosjekteringsgrunnlaget, selve beskrivelsen av hva som skulle gjøres, den har vært svært mangelfullt. For hver korsvei vi passerer ser vi at det dukker opp flere problemer og feilmeldinger. Det har vært veldig krevende å orientere.

Flere partier på Stortinget har bedt Thommessen orientere om byggesaken i plenum. Det åpner også stortingspresidenten for.

- Det er uvanlig at stortingspresidenter adresserer Stortinget i fellesskap, men så er ikke dette noen vanlig situasjon heller. Så når det gjelder å orientere Stortinget i plenum så skal det ikke stå på meg, for å si det sånn, sier Thommessen.

Må forklare

Onsdag må han forklare Stortingets finanskomité og parlamentariske ledere hvorfor byggeprosjektet har gått over budsjett nok en gang. Det behøves 34 representanter på Stortinget for å kreve en ny votering over vervet som stortingspresident.

Rødt har tatt til orde for en slik avstemming. SV, MDG og Senterpartiet står klar for å støtte en annen kandidat enn Thommessen. Etter valget i høst var også Arbeiderpartiet klare på at de ønsket en annen stortingspresident.

Dermed er det KrF som sitter med Thommessens framtid i sine foldede hender.

Partiet kommer til å avvente Thommessens forklaring på onsdag, før de vurderer hans stilling. Men overfor Dagbladet beskriver sentrale KrF-politikere situasjonen som “svært alvorlig”.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!