Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thommessen trekker seg:
- Håper på ro om byggesaken nå

Olemic Thommessen (H) gir seg som stortingspresident etter at KrF trakk sin støtte. Han kan bli erstattet av en ny stortingspresident fra Høyre innen kort tid.

TREKKER SEG: Her trekker stortingspresident Olemic Thommessen seg. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først kom meldingen om at KrFs leder Knut Arild Hareide og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan møter pressen om byggesaken på Stortinget torsdag formiddag.

Så, like før klokka 10 i dag, erfarte flere medier at stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil trekke seg fra sin stilling før den tid, etter at KrF har varslet Høyre om at de ikke lenger har tillit til stortingspresidenten.

Det bekreftet Thommessen selv fra Stortingets talerstol torsdag formiddag.

- Jeg har fått beskjed om at KrF har trukket sin støtte til meg som stortingpresident, og vil selvsagt derfor gå av i den rollen. Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid kan få valgt en ny president, sa Thommessen fra Stortingets talerstol torsdag formiddag.

Det har vært knyttet stor spenning til hva KrF vil falle ned på når det gjelder tilliten til stortingspresidenten.

Bare dager

BYGGESAKEN: Audun Lysbakken mener KrF har tatt ansvar og at Høyre feiget ut i spørsmålet om stortingspresident Olemic Thommessen må gå som følge av byggesaken i Stortinget. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Etter Thommessens redegjørelse i Stortinget tirsdag, fastslo Grøvan overfor Dagbladet at partiet ville bestemme seg innen dager for om de har tillit til ham eller ikke etter den siste alvorlige kostnadsoverskridelsen i skandaleprosjektet.

KrF er det eneste opposisjonspartiet som ikke har erklært at de vil at Thommessen skal gå av, og har således sikret at et flertall i Stortinget sto bak Thommessen fram til nå.

Fra Stortingets talerstol torsdag formiddag, understreket Thommessen at det hadde vært en krevende sak for Stortinget.

- Jeg håper at det at jeg nå går av kan bidra til at vi får ro om saken, sa han kort.

BYGGESAKEN: Knut Arild Hariede sier KrF er trygge på beslutningen om at det ikke lenger har tillit til Olemic Thommessen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

KrF: Ryddig

- Det er en beslutning vi forstår, og som vi synes er ryddig av presidenten i situasjonen vi nå er i. KrF har brukt den siste tida godt til å gå grundig inn i en svært alvorlig sak, sier KrF-leder Knut Arild Hareide på en pressekonferanse like etter.

Hareide påpekte da at det var stortingspresidenten som hadde det øverste ansvaret for å holde kontrollen med byggeprosjektet.

SKANDALE: Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, mener at hele byggesaken er en skandale. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Likevel ble det i februar klart at skandaleprosjektet sprekker med ytterligere 500 millioner kroner, fra 1,8 mrd til 2,3 mrd.

- Vi må dessverre konstatere i ettertid at det ikke har blitt fulgt opp på en tilfredstillende måte, sier Hareide.

Han skal ha gitt beskjed til Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i går kveld, rundt klokka 21.00.

- Det er mange som bærer et ansvar, men presidenten bærer naturlig nok et særlig ansvar i den type sak. På denne bakgrunnen informerte jeg i går Høyres stortingsgruppe ved parlamentarisk leder Trond Hellaland om at KrF ikke lenger har tillit til sittende president. Vi har også bedt Høyre finne en ny representant til dette vervet, sier Hareide.

Uklart hvem som tar over

KrF vil etter alt å dømme stille seg bak en annen presidentkandidat fra Høyre.

- Det var noe sent, men er helt nødvendig av hensyn til Stortingets stilling som vår sentrale demokratiske institusjon, og vår anseelse i befolkningen, sier Høyre-veteran Michael Tetszchner, som har vært en av de tydeligste kritikerne av byggeprosjektet og håndteringen.

- Det var et naturlig og nødvendig utfall av saken, slik det har utviklet seg, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H).

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier han tar til etteretning at KrF trekker støtten.

- Jeg mener byggesaken er en skandale. Den har gått over alle støvleskaft økonomisk, men stortingspresidenten er ikke en statsråd. Det er et kollektiv, et presidentskap, som har vært ansvarlig for dette. Så har man hatt behov for å finne en enkeltperson å henge dette på, og det har da blitt Olemic. Jeg sier ikke at det er urettferdig, men konstaterer at det er sånn det er, og tar det til etteretning, sier Helleland til Dagbladet.

Han antydet at Høyre kan fremme en ny presidentkandidat allerede etter gruppemøtet i partiet neste uke.

Det er foreløpig uklart hvem det kan bli.

Et spørsmål er om Ap nå vil fremme en alternativ presidentkandidat, slik de gjorde da Thommessen ble gjenvalgt i fjor høst.

TREKKER SEG: Jonas Gahr Støre møtte pressen etter nyheten om at stortingspresident Olemic Thommessen trekker seg. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at det er sannsynlig at Ap vil stille seg bak presidentkandidaten som flertallet på Stortinget stiller seg bak, slik sedvanen har vært på Stortinget. Han mener det var en klok avgjørelse av Thommessen å trekke seg.

- Hvis flertallet fremmer en kandidat som har kvalitetene som trengs, vil det veie tungt hos oss, sa Støre til et samlet pressekorps i vandrehallen etter at Thommessen trakk seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!