Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thommessen vil at Stortinget skal dekke deler av sprekken over eget budsjett

- Jeg er enig med dem som mener at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett.

EGET BUDSJETT: - Jeg er enig med dem som mener at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett, sier Olemic Thommessen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EGET BUDSJETT: - Jeg er enig med dem som mener at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett, sier Olemic Thommessen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets mye omtalte byggeprosjekt er 1,2 milliarder kroner over budsjett, noe som fører til krisemøter på Stortinget denne uka. Stortingspresident Olemic Thommessen (H) har vært under stort press denne uka, og i går omtalte han byggeskandalen som «et mareritt».

Ansettelsesstopp og kutt

Thommesen foreslår nå ansettelsesstopp og andre kutt for å dekke opp for kostnadssprekken på Stortinget, skriver NTB.

- Jeg er enig med dem som mener at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett. Derfor vil jeg i morgen tidlig foreslå for presidentskapet og finanskomiteen at det innføres ansettelsesstopp i Stortingets administrasjon og at alle nye bygge- og oppussingsprosjekt legges på is, sier Thommesen i en pressemelding seint tirsdag kveld.

I tillegg vil han be om at Stortingets administrasjon forbereder og legge fram en plan med sikte på betydelige administrative besparelser.

- Det er jeg og presidentskapet som kollegium som er Stortingets øverste tillitsvalgte og som har det overordnede ansvaret for budsjettsprekken vi nå er gjort kjent med. Informasjonen burde nådd presidentskapets bord raskere, tiltak skulle vært iverksatt tidligere og kompetansen i prosjektet skulle vært bedre, heter det i Thommessens pressemelding.

Leder av Finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H) er en av dem som har åpnet for at Stortinget kan måtte være med på å dekke inn deler av budsjettoverskridelsen.

- Hvis du pusser opp badet, og budsjettet sprekker, må du kutte andre ting for å kunne betale regninga. Så det er aktuelt å drøfte hvordan Stortinget kan bidra til å betale for budsjettsmellen på byggeprosjektet, uttalte Asheim til Dagbladet i forrige uke.

Stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes, har foreslått å kutte stortingslønna for å dekke byggesprekken.

Sa nei

Tirsdag kveld skriver Aftenposten at politikere fra fem partier tidligere har sagt nei til kutt i prosjektet, som kunne spart flere hundre millioner kroner.

I Riksrevisjonens gjennomgang av prosjektet kommer det fram at Stortingets presidentskap ved seks ulike anledninger i 2013, 2014, 2015 og 2016 ble presentert for lister over mulige sparetiltak i prosjektet. Ikke én eneste gang sa medlemmene i Stortingets presidentskap ja til å spare penger, skriver avisa.

- Alltid en utfordring

Statsminister Erna Solberg (H) ønsker ikke å blande seg inn i saken om byggeskandalen, og sier til Dagbladet at Stortinget nå må få gjøre jobben sin.

- Nå har jo presidentskapet gått gjennom saken og skal snakke med de parlamentariske lederne og finanskomiteen i morgen. Så kanskje får folk trekke pusten. Om det er Stortingets eller regjeringens prosjekter, om det er i Forsvaret eller en vei, er alltid en utfordring. Så skal vi sortere dette, hva som kunne vært gjort, sier Solberg.

På spørsmål hva hun mener om Thommessen sier hun:

- Jeg tenker at det er alltid noen som mener at noen må gå på ethvert tidspunkt. Nå må Stortinget få lov til å gjøre jobben sin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!