VIL HA EN LØSNING: Olav Thon, her på åstedet få dager etter dødsbrannen i 2008, vil ikke la påtalemyndighetens henleggelse bli enden på Urtegata-saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
VIL HA EN LØSNING: Olav Thon, her på åstedet få dager etter dødsbrannen i 2008, vil ikke la påtalemyndighetens henleggelse bli enden på Urtegata-saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Thon forbereder søksmål mot mordbrann-mistenkt 48-åring

Fikk saken henlagt, men risikerer å bli dømt i sivil sak. Seks mennesker døde i den påsatte brannen i Urtegata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thon Gruppen vurderer nå en privat straffesak mot den 48 år gamle mannen som var siktet etter Urtegata-brannen der seks personer døde 13. desember 2008.

- Olav Thon tenker på denne saken nesten hele tida. Han er opptatt av de pårørendes situasjon og å følge opp saken best mulig. Han har bedt meg gjennomgå bevistilstanden etter henleggelsen og vurdere om om man fortsatt kan argumentere for at vedkommende er gjerningsmann, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Han er bistandsadvokat for gårdeieren, som foreløpig ikke har besluttet om selskapet skal forfølge 48-åringen sivilt, i en rettssak der beviskravet er lavere.

Løslatt i 2009 48-åringen satt varetektsfengslet i åtte måneder og er den eneste som har vært mistenkt for brannstiftingen. Politiet ville tiltale mannen for Urtegata-brannen og sju andre alvorlige branner i Oslo, men i november 2009 ble saken mot ham henlagt av Riksadvokaten «etter bevisets stilling».

Etter henleggelsen sto politiet formelt uten noen mistenkt i saken, og etterforskningen pågår fortsatt.

Om Thon i løpet av de nærmeste ukene velger å gå til søksmål, vil 48-åringen igjen risikere å måtte svare for brannen som tok seks menneskeliv. I så fall vil Thon Gruppen gå i nær dialog med ofrenes pårørende for å kartlegge hvor mange som er aktuelle for erstatningskrav.

- I Riksadvokatens begrunnelse for henleggelsen framstår den personen som riktig gjerningsmann. Men jeg må gå nærmere inn i bevisene, sier Elden.

Han har i ett år prøvd å få full tilgang til etterforskningsdokumentene, men mener politiet motarbeider ham. I en kjennelse sist torsdag fikk politiet medhold i å nekte Elden å vise sentrale dokumenter til klienten. Advokaten er nå bekymret for treårsfristen for et eventuelt søksmål, som vil utløpe rundt årsskiftet.

- Politiet saboterer den innsynsretten som ligger til en bistandsadvokat. Slik sett beskytter de mannen som var siktet. Jeg håper de kommer på bedre tanker, siden politiet selv kan få et stort erstatningskrav mot seg om dette fører til at saken blir foreldet for vårt vedkommende, sier Elden.

- Full etterforskning Oslopolitiet begrunner den begrensede dokumenttilgangen med fare for at viktige bevis, blant annet detaljene om brannårsaken, kan bli ubrukelige om de nå blir kjent.

- Det pågår ennå etterforskning for fullt, der vi fortsatt har håp om å finne personen som antente brannen i Urtegata. Da er vi selvfølgelig nødt til å holde enkelte bevis tilbake. Slik påtalemyndigheten ser det, har Elden fått full mulighet til å ivareta sin klients interesser, sier politiadvokat Asbjørg Lykkjen til Dagbladet.

Hun bekrefter at ingen andre enn 48-åringen har vært mistenkt eller siktet i saken.

- Men vi har klart å se utover den ene personen. Dette er en bred etterforskning, sier Lykkjen.

Thon-selskap siktet Samtidig som selve mordbrannsaken står uoppklart, har oslopolitiet nå siktet Thon Gruppen etter Straffelovens § 150, for dårlig brannsikring av den rammede bygården.

VAR SIKTET: 48-åringen var svært lettet da straffesaken mot ham ble henlagt for to år siden, men nå kan mordbrannanklagene likevel havne i rettssalen. Foto: Dagbladet
VAR SIKTET: 48-åringen var svært lettet da straffesaken mot ham ble henlagt for to år siden, men nå kan mordbrannanklagene likevel havne i rettssalen. Foto: Dagbladet Vis mer

- Når vi har tatt ut siktelse, innebærer det at vi mener det er skjellig grunn til mistanke om at brannsikkerheten ikke har vært godt nok ivaretatt og at utfallet av brannen kunne vært mindre fatalt, sier Lykkjen.

Hun understreker at hovedfokuset er å finne gjerningspersonen bak ildspåsettelsen. Thon mener hans eierselskap ikke kan klandres for konsekvensene av brannen.

- Det er naturlig å se på blant annet rømningsveiproblematikk i slike saker, og det sier Thon at politiet gjerne må undersøke. De vil neppe finne noe galt, sier advokat Elden.

- Merkelig 48-åringens forsvarer, advokat Ola Lunde, visste ikke at Thon nå vurderer søksmål.

- Det er første gang jeg hører om det når Dagbladet ringer, og jeg har ikke fått drøftet det med min klient. Men umiddelbart framstår dette som ganske merkelig. Min klient lever på trygd og har ikke noen penger. Rent juridisk mener jeg også man vanskelig kan nå fram med et søksmål. Det er sannsynliggjort at han er uskyldig, sier Lunde til Dagbladet.

Advokaten opplyser at 48-åringen for en måned siden fikk tilkjent 115 000 kroner i erstatning etter den lange varetektsperioden og den henlagte mordbrannsiktelsen. Det var langt lavere enn kravet på to millioner kroner.

- Han har fått et ødelagt liv som følge av denne saken, og har mistet de få vennene han hadde, sier advokaten.

MANGE OFRE: I tillegg til de seks beboerne som døde, ble mange skadd i brannen i Urtegata 31. Foto: FRANK KARLSEN
MANGE OFRE: I tillegg til de seks beboerne som døde, ble mange skadd i brannen i Urtegata 31. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer