Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thon kjøper rockeklubb

Og legger den ned? Eiendomskongen Olav Thon kjøper i dag 65 prosent av aksjene i arbeiderbevegelsens hjerte, Samfunnshuset i Oslo, for rundt 12 millioner kroner. Thon-oppkjøpet kan bety kroken på døra for rockeklubben Sentrum Scene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den dramatiske økonomiske situasjonen for Samfunnshuset A/S som er bakgrunnen for salget. Selskapet sliter med et underskudd på 30 millioner kroner for bygningen midt i Oslo sentrum.

- Salget var helt nødvendig, sier Ann-Marit Sæbønes, styreformann i Samfunnshuset til Dagbladet.

- Vi har arbeidet veldig for å få fagorganisasjoner til å kjøpe aksjene, men det var liten interesse. Alternativet til salg ville ha vært nedleggelse, og det ønsket vi ikke. Den nye kapitalen betyr at vi kan gjennomføre en nødvendig oppussing.

Faust-syndromet

Diskusjonen vil nok i dag gå livlig i Ap-kretser om de nå har solgt sjela si til kapitalen. Det er selveste storstua til arbeiderbevegelsen Thon har fått nøklene til.

- Mine private følelser for dette salget vil jeg holde for meg selv. Men jeg er realpolitiker, og vi ville ikke miste huset, sier Sæbønes.

Hallgrim Thon ville i går ikke kommentere aksjesalget. Langt mindre ville han snakke om hva som nå vil skje med Sentrum Scene. Arbeiderbevegelsens rockeklubb ble åpnet i 1992 og har hatt store økonomiske problemer på egen hånd.

- I Oslo har vi i Thon-gruppen alltid gjort det som er best for eiendommen, sier Hallgrim Thon.

Beholder salen

Thon-gruppen vil bruke Samfunnshuset til kontorlokaler, opplyser Ann-Marit Sæbønes.

- Vi kommer fortsatt til å beholde 33,5 prosent av aksjene. I tillegg får vi også beholde samfunnssalen gjennom en livsvarig leiekontrakt. Vi beholder hele etasjen salen ligger i, og alle de som nå leier kontor i den etasjen, vil få tilbud om fortsatt leie. Hva som skjer med Sentrum Scene kjenner jeg ikke til. Vi har ikke noe med klubben å gjøre, avslutter Sæbønes.

Lokalene til Sentrum Scene er verneverdige. Oppussingen av de funkispregede lokalene i 1992 høstet stor anerkjennelse. Thon-gruppen har forsikret overfor Samfunnshuset at det ikke kommer på tale å leie ut til store butikkjeder.

Ikke seriøst

Organisasjonen GRAMO, de utøvende musikernes rettighetsorganisasjon med Øivind Myhrvold i spissen, la i tillegg til Thon-gruppen inn tilbud om kjøp. Men Sæbønes & co. vurderte ikke tilbudet som økonomisk seriøst i forhold til verdien på bygningen. Den er taksert til 43 millioner kroner.

GRAMOs tilbud var på 3,5 millioner i kontanter, i tillegg til et rente- og avdragsfritt lån på 5 millioner kroner.