Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thone (33) sa opp på dagen etter kollegenes video

XXL-ansatte jublet hemningsløst da konkurrenten gikk konkurs.

FEIRET: - En video fra juni i fjor viser at de ansatte ved XXL-butikken i Arendal jublet og feiret med kake da den lokale konkurrenten MX Sport Harebakken AS gikk konkurs. Video: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoen over viser hvordan ansatte ved en XXL-butikk i Arendal feiret da en konkurrerende butikk gikk konkurs og måtte legges ned.

Fire personer hos konkurrenten mistet jobben, skriver TV 2, som først omtalte saken.

- Videoen viser ansatte som jeg føler blir hausa opp til å feire konkursen til en konkurrerende virksomhet i samme by. Jeg tror ikke alle feiret dette fordi de ville, men fordi de følte seg presset, sier Thone Louise Frydenlund (33), som på dette tidspunktet var deltidsansatt i XXL-butikken i Arendal.

- Dårlig moral

På videoen kan man også se at en person tar også fram et bilde av fasaden til den konkurserklærte butikken, og tegner et kryss over bildet.

Frydenlund oppdaget videoen via butikkens interne Workplace-gruppe, og sier hun sendte inn sin oppsigelse dagen etter.

- Jeg ble egentlig veldig forskrekka over det jeg så, og reagerte med avsky. Jeg synes det her ble utvist en forferdelig dårlig moral. Å tråkke på eller feire at noen andre mister jobben synes jeg er ugreit, sier hun.

Sa opp

Hun fortsetter:

- Skal man feire at det går bra med en selv, skal man ikke krysse ut bildet av en annen butikk.

- Jeg begrunnet oppsigelsen min med at videoen og holdningen som kommer fram i den ikke samsvarer med min moral. Jeg fikk ingen respons på dette, men at oppsigelsen var mottatt.

Ifølge henne ble det også lagt ut en melding på det interne XXL-nettverket dagen før feiringen, der de ansatte ble gratulert over å ha slått ut en konkurrent.

- To dager etter at jeg sendte inn oppsigelsen var videoen sletta fra Workplace, sier hun.

XXL-SJEF: Anders Kjellén sier til Dagbladet at de ansatte ved butikken i Arendal feiret at de nådde sine egne mål om vekst. Foto: Privat
XXL-SJEF: Anders Kjellén sier til Dagbladet at de ansatte ved butikken i Arendal feiret at de nådde sine egne mål om vekst. Foto: Privat Vis mer

- Markerer at kundene velger oss

- Vi vil aldri feire at noen mister jobben. XXL er tuftet på idretten og vi har latt oss inspirere av den når vi har bygd opp kulturen i selskapet, sier retaildirektør i XXL, Anders Kjellén, til Dagbladet.

Han sier selskapet har hatt som mål å bli størst i Norge og så i Norden.

- Vi har skapt masse arbeidsplasser i Arendal og har hatt som mål om å ta markedsandeler og vokse. Det kan selvsagt gå utover andre, men det er naturlig at vi markerer våre delmål underveis.

- Hva med det som viser at et bilde av konkurrenten krysses ut

- Jeg ser at det kan oppfattes som kontroversielt sett utenfra. Vi kommer til å se på det og andre elementer som har kommet opp om vår kultur i mediene i det siste. Vi tar tak i dette, sier han til Dagbladet.

Bare dagen før videoen kom ut i offentligheten, ble det kjent at XXL-ansatte ble tvunget til å ta armhevinger som straff over flere år.

- Trist

TV 2 har snakket med butikksjefen for den konkurrerende bedriften som måtte legges ned, som forteller at han og tre andre ansatte sto plutselig uten jobb og inntekt.

- For de ansatte kom det som et sjokk, og var trist. Det var rett før sommeren, og mange av de var unge som ville ha inntekt den sommeren. Det ødela mye for dem med tanke på ferieplaner og sånt, sier han og forteller at han er klar over innholdet i videoen som viser at XXL markerte dette.

- Tyngde til å stå fram

Thone Frydenlund sier til Dagbladet at hun har lang bakgrunn som butikkleder.

- Jeg har bakgrunn, tyngde og erfaring nok til å tørre å reagere på dette. Mange med mindre erfaring er livredde for å miste jobben sin, og tør ikke si ifra.

- Hvorfor står du fram med dette nå?

- Fordi det har gått et år, og ting er fordøyd for min del, og jeg tenker det er mer rasjonelt å gå ut nå enn da. Mange unge har sin første deltidsjobb på XXL, og jeg mener det er dumt det er dette som blir deres første erfaringer i arbeidslivet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!