Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikea-gründer Ingvar Kamprad er død

Thons varme minner om vennen Kamprad: - Han følte seg nok ensom

Olav Thon (94) og nå avdøde Ingvar Kamprad hadde et nært vennskap. Nå forteller den norske eiendomskongen om sin svenske motpart.

FIKK LUE: Olav Thon hadde med seg en ekstra rød topplue da han og Ingvar Kamprad møttes for første gang i 2012. Svensken fikk selvsagt prøve, og slikt ble det bilde av. Foto: Espen Solli / Se og Hør
FIKK LUE: Olav Thon hadde med seg en ekstra rød topplue da han og Ingvar Kamprad møttes for første gang i 2012. Svensken fikk selvsagt prøve, og slikt ble det bilde av. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom beskjeden om at en av Skandinavias mest toneangivende mennesker siden andre verdenskrig, Ingvar Kamprad, er død.

Ikea-gründeren døde hjemme i Småland i Sverige i går omgitt av sine nærmeste. Kamprad ble 91 år gammel.

Han levde et svært begivenhetsrikt liv, stort sett tilbaketrukket fra offentligheten. En av dem som imidlertid kjente ham personlig, er den norske milliardæren og eiendomskongen Olav Thon (94).

- Han var et veldig interessant menneske. En uten sammenlikning entreprenør av verdensklasse. Han var veldig grundig og nøyaktig i sine systemer og la grunnlaget for hele Ikea-oppbygningen. Han var gjennomtenkt i hver eneste detalj, sier Thon til Dagbladet.

- Pengene interesserte ham lite

Selskapet Kamprad etablerte som 17-åring omsatte i 2016 for over 330 milliarder kroner. Mangemilliardæren har lenge vært Sveriges rikeste og blant Europas rikeste menn og hadde i 2007 en formue på rundt 300 milliarder kroner.

NÆRT MØTE: Kjemien mellom Thon og Kamprad var veldig god under frokostmøtet på Bristol. Foto: Espen Solli / Se og Hør
NÆRT MØTE: Kjemien mellom Thon og Kamprad var veldig god under frokostmøtet på Bristol. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Det preget ikke nødvendigvis bondesønnen fra Sør-Sverige, ifølge Thon, som heller ikke er kjent for et ekstravagant jetsettliv.

- Jeg tror nok jeg kjente meg igjen i ham til en viss grad. Hans sparsommelighet, blant annet. Jeg besøkte ham på hans gård i Småland i Sverige. Det var ikke mye folk og fe på det lille småbruket. Han laget suppe for oss. Han sto og kokte suppe på kjøkkenet og serverte en liten lunsj. Det var en opplevelse å se. Alle møblene i huset var helt vanlige Ikea-møbler, forteller eiendomsmagnaten.

Kamprad gjennomgikk kort tids sykdom før han døde lørdag.

- Selvfølgelig, når man nærmer seg 90 og 100 år må man tenke på at man ikke kan fortsette i alle tider. Man må glede seg over alt som er skapt, men jeg tror pengene interesserte ham veldig lite. Han var derimot veldig interessert i suksess med det han foretok, sier Thon.

- Tok lett til tårene

Da Thon og Kamprad møttes for første gang på Hotel Bristol i 2012, omtalte hallingdølen sin svenske kollega som det mest fascinerende mennesket han noen gang hadde møtt. Olav Thon forteller også litt om hvordan Kamprad var på privaten de siste åra av livet.

- Jeg tror han var veldig følsom. Han hadde lett for å ta til tårene. Blant annet da han snakket om at han mistet sin kone. Det var før vi traff hverandre. Men han følte seg nok ensom de siste åra. Kanskje var det også det at det han hadde skapt hadde vokst til dimensjoner som han ikke fullt ut behersket, sier Thon.

HUSKER VENNEN: Olav Thon har mange gode minner om vennen Ingvar Kamprad, som døde i går, lørdag. Foto: Espen Solli / Se og Hør
HUSKER VENNEN: Olav Thon har mange gode minner om vennen Ingvar Kamprad, som døde i går, lørdag. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Han forteller også at Kamprad håndskrev alle hilsener til Thon. Ingvar og Margaretha Kamprad var gift i 48 år før hun døde i 2011, året før Kamprad møtte Thon.

Grundighet

Siden 1988 var Kamprad ikke involvert i den daglige driften av Ikea, men han fortsatte å bidra til virksomheten i en rådgiverrolle, og delte av sin kunnskap og energi med Ikea-medarbeiderne. Med alle oppturene hadde også Kamprad en brokete fortid fra andre verdenskrig. I 1994 ble det kjent at han hadde sympatisert med nazismen og fascismen på 1940- og 50-tallet.

Kamprad uttalte selv at han aldri ble lei av å arbeide.

- Han møtte opp klokka 06.00 om morgenen når han åpnet et nytt Ikea-senter. Han satt ute på trafikkområdet fordi han ville undersøke vareleveransen og hvordan den var lagt opp. Det sier litt om hans grundighet, sier Olav Thon.

Ikonisk luebilde

Møtene og samtalene dem imellom er nok uansett et sted alle kunne tenke seg å være flue på veggen. Det ble også slik at det første møtet deres i 2012 førte til et av de første bildene norske medier har fått tatt av Kamprad - da sammen med Olav Thon ikledd sistnevntes karakteristiske røde topplue.

- Han var på besøk hos meg på Bristol og ville spise frokost med meg. Vi måtte være der 06.30 på morgenen og kunne ikke vente til vanlig tid. Jeg hadde fått beskjed om at han var veldig mediesky og vi skulle ha en personlige samtale. Kjemien passet så til de grader. Vi hadde det jo festlig og jeg hadde tilfeldigvis med en reservelue, forteller Thon.

- Vi fikk på hver vår. Jeg tror det var en tilfeldighet at en av disse fotografene fra Se og Hør var i spisesalen og det ble til at vi fikk de bildene. Det var bare festlige møter, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!