Thor Gjermund Eriksen: Kuldesjokk fra velgerne

Regjeringen opplever en generell og dyp tillitskrise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KJELL MAGNE BONDEVIK leder nå en av de minst populære regjeringer vi noen gang har hatt. Det er snart bare familie og nære partivenner som støtter den. Når bare 23 prosent av velgerne svarer at de ville gitt sin stemme til et av regjeringspartiene hvis det var stortingsvalg nå, er det så alvorlig at det fratar regjeringen autoritet.

MENINGSMÅLINGER er ikke valg, er standardsvaret fra partiledere som mottar elendige målinger. Heller ikke dagens MMI-måling er valg, men det er ikke dermed sagt at de er uten virkning. En vedvarende situasjon der måling etter måling gir det samme nitriste bildet for Bondevik og hans mannskap, vil føre til at vi får en dårligere og mindre handlekraftig regjering.

JENS STOLTENBERG har opptrådt klarere og mer offensivt etter at han ble partileder for to måneder siden. Men forklaringen på den voldsomme framgangen er nok i enda større grad at velgerne mister tillit til regjeringen Bondevik enn at de begeistres av Arbeiderpartiet. Det er heller ikke lett å se at de viktigste sakene for tida som kraftpriser, EU eller faren for krig, har entydige virkninger som får velgerne til å strømme mot venstre. Den mest nærliggende forklaringen er at regjeringen opplever en generell og dyp tillitskrise i ei tid som preges av større usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen og verdensfreden.

ARBEIDERPARTIET og SV framstår på målingene som et stadig mer sannsynlig regjeringsalternativ i den forstand at de er svært nær å oppnå flertall sammen. Tidligere var det alltid slik at SV automatisk mistet oppslutning dersom Ap gikk mye fram.

Det er kanskje det mest oppsiktsvekkende med dagens måling: At SV går klart fram, samtidig med at Ap gjør et stort sprang.