Thor Heyerdahl hjem til familien

Thor Heyerdahl er i ferd med å «reise inn i solnedgangen», slik han selv sier det. I går ble han overført fra sykehuset på den italienske rivieraen til sitt elskede familiested Colla Micheri, ved byen Alassio, etter at legene har gitt opp kreftbehandlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke lenger håpe på helbredelse. Og da er det fars ønske å tilbringe sin siste tid på sitt elskede Colla Micheri, omgitt av sin familie, forteller Thor Heyerdahl jr. til Dagbladet.

Han sier at faren nå ligger på et rom med utsikt til både Alpene og Middelhavet.

Syk i påsken

- Han har ingen angst, har ingen smerter og får ingen medisinsk behandling. Han har lagt inn årene, og vil få en verdig og fredfylt reise inn i solnedgangen, sier sønnen.

Thor Heyerdahl er 87 år. Han hadde hele familien rundt seg i Italia i påsken, da han plutselig ble syk og innlagt på sykehus i all hast. Heyerdahl ble operert for kreft i fjor sommer - og nå har kreftsykdommen spredt seg.

- Hele familien var samlet på den italienske rivieraen til en hyggelig familiepåske. Vi hadde to fantastiske dager med en sprek far. Han var i toppform og like vital som alltid, forteller Thor Heyerdahl jr.

Familiested

Familiestedet Colla Micheri ligger ved byen Alassio. Her bodde Thor Heyerdahl med sin andre kone, Yvonne, i rundt 25 år. Her har døtrene Marian og Bettina vokst opp, og sønnen Bjørn bor der permanent.

Heyerdahl kom til Italia i påsken fra Tenerife, der han bor sammen med sin tredje kone Jacqueline.

Lykkelig

Thor Heyerdahl er kjent for sin iherdighet og kampvilje. «Jeg er jo så sterk innvendig at dette kan ta tid,» har vært den verdenskjente oppdagerens egen kommentar til sykdommen.

- Han sa også til oss at han aldri har vært så lykkelig som akkurat nå. Han er sammen med kone og barn på Colla Micheri, der han ønsker å være. Han har levd et langt og rikt liv, sier sønnen.

I full vigør

Så seint som i februar i år var Heyerdahl senior og junior sammen i ti dager på Cuba. De var Fidel Castros gjester i regjeringens representasjonsbolig i forbindelse med en bokmesse. Programmet var tett, med blant annet en utstilling av Heyerdahls bøker oversatt til spansk.

Etter Cuba la Heyerdahl senior ut på tur igjen, til Mexico og Samoa i Stillehavet, der det er oppdaget noe som kan vise seg å være en pyramide. Her var han fullt engasjert i utgravingene, sammen med Kon-Tiki-museet og et internasjonalt prosjekt.

Trives i motvind

Neste gang far og sønn møttes var i Oslo, der Heyerdahl gjesteforeleste og møtte sine argeste motstandere når det gjelder Odin-prosjektet.

Det var mens Thor Heyerdahl jobbet med den kontroversielle boka «Jakten på Odin» at han gjennomgikk den dramatiske kreftoperasjonen med påfølgende strålebehandling i fjor sommer.

I ITALIA: Thor Heyerdahl fotografert på sitt kontor i Guimar på Tenerife i februar i år. Skulpturen foran ham er en «Guanche», Kanariøyenes urinnbygger. Nå er Heyerdahl sammen med sin familie på Colla Micheri, hvor han har bodd i 25 år.