SVINDLET: Thor-Martin trodde han kjøpte store mengder elektronikk, som skulle selges på Internett. Han og samboeren Anna Maria har nå et sekssifret pengekrav hengende over seg. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
SVINDLET: Thor-Martin trodde han kjøpte store mengder elektronikk, som skulle selges på Internett. Han og samboeren Anna Maria har nå et sekssifret pengekrav hengende over seg. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

Thor Martin (22) er dømt for svindel - nå er han svindlet selv

La ut store mengder elektronikk hos Ali Baba. Det hele var en bløff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Du kan vel kalle dette payback for det jeg har gjort tidligere, sier Thor-Martin (22) til Dagbladet.

Han ble ifølge en dom fra Nedre Romerike tingrett i 2007 dømt til sju måneders betinget fengsel for en lang rekke tilfeller av internettsvindel. Han måtte også betale drøyt 163 000 i erstatning. Delvis grunnet erstatningskravet, og delvis fordi han og kjæresten er blitt foreldre til et tvillingpar på åtte måneder, trengte Thor-Martin raske penger.

Han ville prøve seg som næringsdrivende på internett igjen.

22-åringen hevder han gjorde en god bakgrunnssjekk på selgeren. Han mener også det var fullt forsvarlig å legge ut gjenstandene for salg, selv om han ikke hadde de i hende.

Ikke egenkapital- Jeg hadde ikke egenkapital nok til å kjøpe de for egne penger, er forklaringa.

RUNDLURT: Men Thor-Martin mener han gjorde en god nok bakgrunnssjekk på selgeren. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
RUNDLURT: Men Thor-Martin mener han gjorde en god nok bakgrunnssjekk på selgeren. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer

Han kjøpte mobiltelefoner og annen elektronikk elektronikkartikler fra det som så ut til å være et firma i England. Artiklene ble lagt ut for salg på nettauksjonen QXL. Prisene var svært lave, og folk betalte ham penger.

Totalt solgte Thor-Martin varer som ikke fantes for 116 000 kroner.

Det var på nettstedet AliBaba.com at 22-åringen kom over aliaset «Zack Newton». De to kom i kontakt via det nedlastbare snakkeprogrammet Trade Manager.

- Han har vært pålogget også etter at jeg oppdaget at jeg ble lurt, men svarer jo nå da ikke på meldingene jeg sender, forklarer Thor-Martin.

BETALTE: Thor-Martin betalte først med nettbank. Så ville selger ha pengene via Western Union.
BETALTE: Thor-Martin betalte først med nettbank. Så ville selger ha pengene via Western Union. Vis mer

Dagbladet har forsøkt å nå «Zack Newton», men ikke lykkes.

StorselgereAdvokat Dag Sverre Aamodt, som representerer Thor-Martin, sier til Dagbladet at det foreløpig ikke foreligger anmeldelser mot 22-åringen i saken. Advokaten understreker at han tror på klientens historie.

- Det er ingen grunn nå til å tro at dette er en avansert svindel fra min klient sin side. Paret viser vilje til å betale tilbake. Pengene prøver de nå å låne fra venner og familie, sier Aamodt til Dagbladet.

Dette er andre gang 22-åringen selger falske varer på Qxl. Markedsdirektør Per Terjesen mener Qxl har god kontroll med sine selgere.

- Når eksempelvis ny elektronikk blir solgt i store kvanta til godt under markedspris, bør ikke varsellampene blinke?

Thor Martin (22) er dømt for svindel - nå er han svindlet selv

- Egentlig ikke. Vi ser det ofte. Mange driver nettbutikker, og slipper husleiekostnader, forklarer Terjesen.

LettSelskapet belønner selgere som selger mye. Den høyeste graderingen får selgere som har solgt flere enn 5000 gjenstander. Terjesen mener ikke dette oppfordrer til ulovlige utveier for å nå høyere status.

- Kjøperne gir selgerne karakter. Det kvalitetssikrer selgerne, mener Terjesen. Han innrømmer likevel at det er lett for sperrede selgere å registrere seg på nytt.

- Det er bare å registere seg på hytta, medgir markedsdirektøren.

Han mener auksjonssystemet har en effektiv overvåkningsfunksjon. Både kjøpere og selgere må registrere seg og godkjennes, og alle selgere får karakter av kjøper etter handelen.

Thor Martin (22) er dømt for svindel - nå er han svindlet selv

11 millionerLinda Kozlowski, internasjonal direktør hos AliBaba.com, sier til Dagbladet at nettstedet har 11 millioner brukere. Hun mener det er kun 0,05 prosent av dem har rapportert at de er blitt svindlet.

Thor-Martin har ikke sagt ifra til nettstedet om hendelsen.

Kozlowski sier til Dagbladet at nettstedet ikke bakgrunnssjekker noen av sine brukere økonomisk.

- Vi har 11 millioner brukere. Folk må bruke oss som en telefonkatalog, og ta samme forholdsregler som de ville gjort der, sier Kozlowski til Dagbladet.

Thor Martin (22) er dømt for svindel - nå er han svindlet selv

http://ow.ly/1qtAHR