«Thor Steinar» til Hitlers fødeby

Produsenten bak nazimoten «Thor Steinar» har nå etablert seg i Østerrike — og åpnet butikk i Adolf Hitlers hjemby.

HITLERS FØDESTED:  I dette huset på hovedgata i Braunau am Inn ble Adolf Hitler født den 20. april 1889.  Nå er en Thor Steinar butikk rykket inn i samme område. Foto:Asbjørn Svarstad
HITLERS FØDESTED: I dette huset på hovedgata i Braunau am Inn ble Adolf Hitler født den 20. april 1889. Nå er en Thor Steinar butikk rykket inn i samme område. Foto:Asbjørn SvarstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BERLIN (Dagbladet.no): Hitlers fødeby er kommet på kartet igjen som arnested for nazivirksomhet. I går ble det kjent i østerriksk presse at det nå er åpnet en filial av Thor Steinar i Braunau am Inn. TV-selskapet ORF melder at butikken bare holder åpent to timer daglig.

Åpningstiden fra klokka 17.09 til 19.09 skal, i følge stasjonen være en intern nazikode, uten at ORF kan avsløre hva den betyr.

Navnet på butikken er det samme som på produktene — nemlig «Thor Steinar».

Narret huseier
Som i de seks tyske byene hvor kjeden har etablert seg, fikk huseieren i Braunau am Inn aldri vite hva slags leietakere som var kommet i hus. Huseieren er i dette tilfellet en ideell organisasjon som formidler sivilarbeidere til fredsprosjekter i utlandet.

Den har allerede gått til sak for å få satt de mørkebrune leietakerne på dør. Men denne prosessen kan ta lang tid, hvis den — som tilfellet har vært i Tyskland — blir tatt gjennom alle rettsinstanser.

Også bystyret skal nå se på saken, etter at ordføreren ble klar over den nye butikken gjennom tv i går.
Ambassaden i kontakt
Norges ambassade i Wien var i går ikke informert om den nye butikken, bekrefter en diplomat overfor Dagbladet. Ambassaderåd Frode Solberg ved ambassaden i Berlin opplyser at Mediatex, et firma i Königs Wusterhausen sørøst for Berlin, har sluttet å bruke det norske flagget som varemerket på klærne. Direktøren ble i fjor idømt en bot for misbruket. Selv om han har anket saken, regner iakttakere med at han ikke tør ta sjansen på å tape. Myndighetene ville ha slått hurtig til og inndratt alle produkter med norske flagg på.

 Sist Thor Steinar-folkene fikk inndratt en kolleksjon, holdt firmaet på å brekke den økonomiske ryggraden sin.

-Jeg var nylig i kontakt med direktør Uwe Meusel. Han bekreftet at firmaet er på vei til å etablere seg andre steder i Europa. Jeg ringte ham fordi vi fra norsk side vil holde alle muligheter åpne i denne saken. Vi ønsker at de umiddelbart slutter å bruke navn på norske byer og tettsteder på butikkene sine. Her fikk jeg ikke noe klart svar. Ambassaden mottar mange henvendelser fra berørte byer, når navnene deres misbrukes på denne måten. De — og vi — ønsker å få satt en stopper for dette, sier Solberg.

Ambassaderåden bekrefter at Thor Steinar fremdeles bruker det norske flagget til utstilling i butikkene. Den siste forretningen som ble åpnet i Berlin, har for øvrig et godt og engelskklingende motenavn. Her er det verken Tønsberg, Tromsø eller Breivik som blir utnyttet.
Hitlers fødeby
Adolf Hitler ble født nettopp i Braunau am Inn den 20. April 1889. Faren hans var tollfullmektig i denne lille grensebyen mot Tyskland, der elva Inn munner ut i Donau. I huset hvor familien bodde de fem første leveårene hans, er det i dag et beskyttet verksted. Utenfor ble det i anledning 100-årsdagen for Hitlers fødsel i 1989, satt opp en stein med påskriften «For fred, frihet og demokrati. Aldri mer fascisme. Millioner av døde maner.»
Attentat mot politisjef
I den tyske tvillingbyen, Passau rett på den andre siden av elva, falt politimester Alois Mannichl som offer for et feigt naziattentat like før jul. To mann lurte ham opp utenfor hjemmet og stakk ham i magen med en brødkniv. Politisjefen, som var en profilert antinazist som hadde gjort det til en merkesak å jage de brune bandene i området, overlevde med et nødskrik. Myndighetene antar at gjerningsmennene, som fremdeles ikke er grepet, var nazister fra den østerrikske sida av grensa.

Firmaet Mediatex ble i slutten av november i fjor solgt til en investor fra Dubai. Millionæren Faisal al-Zarooni skal drive stort i eiendomsbransjen, være innehaver av et firma som leverer spesialutstyr til raske biler og dessuten også et helikopterselskap. Direktør Uwe Meusel har bekreftet over flere tyske medier, at planen nå er etablering i de baltiske landene, Russland, det øvrige Europa og til slutt Asia.

Men nyheten om arabiske eiere, slår mildt sagt dårlig an blant tyske nazitilhengere. På nettet blir det daglig oppfordret til boikott. Thor Steinar blir også markedsført som et «nordisk kompani». —Vi kjøper ikke klær hos et «arabisk kompani», står det å lese på flere av de høyreekstremistiske hjemmesidene fra Tyskland.
Nazister boikotter
Også den nye kolleksjonen fra Thor Steinar høster hån og forakt hos de potensielle kundene. Påtrykte tekster er formulert på engelsk. Og i vår kjører nazidesignerne på blomstrete mønstre på skjorter og bukser. Åpenbart ikke mye å satse på, når glattbarberte skaller skal vise muskler og marsjere gjennom tyske — og østerrikske — byer.

Det blir også lagt merke til i miljøet at direktør Uwe Meusel må ha fått en velfylt privatkonto etter handelen med de arabiske investorene. Han er nå i ferd med å få satt opp en luksusvilla på 650 kvadratmeter i Königs Wusterhausen. Heller ikke denne formen for privatkapitalisme er god reklame blant de rabiate på høyresida — som nå oppfordrer alle tilhengere til boikott mot Thor Steinar.

Forbudt i parlamentet
Det er allerede forbudt å bruke klær fra denne produsenten i Forbundsdagen og på arenaer som tilhører tyske fotballklubber i Bundesliga. Politiet i Berlin har innført forbud for sine egne ansatte, og flere andre er på vei med tilsvarende tiltak mot Thor Steinar.

ALDRI MER FASCISME:  På steinen som før 100-årsjubileet for Hitlers fødsel ble satt opp foran fødehuset hans, lyder den tyske innskriften: «For fred, frihet og demokrati. Aldri mer fascisme. Millioner av døde maner». Foto: Asbjørn Svarstad
ALDRI MER FASCISME: På steinen som før 100-årsjubileet for Hitlers fødsel ble satt opp foran fødehuset hans, lyder den tyske innskriften: «For fred, frihet og demokrati. Aldri mer fascisme. Millioner av døde maner». Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer