Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EØS-kamp i Fellesforbundet

Thorbjørn Berntsen: - Vær konkret, Jonas

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen tror ikke det hjelper norske arbeidsfolk at EØS-avtalen sies opp. Men han har en klar beskjed til Ap-leder Jonas Gahr Støre.

EIER FORSAMLINGEN: Ap-veteran og tidligere Jern og Metall-tillitsmann, Thorbjørn Berntsen, ga en historietime til dagens Fellesforbund om kampen for bedriftsdemokrati og skolering av ansattes styrerepresentanter. Om EØS-debatten sier Berntsen at han mener det å si opp avtalen er en veldig dårlig idé. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
EIER FORSAMLINGEN: Ap-veteran og tidligere Jern og Metall-tillitsmann, Thorbjørn Berntsen, ga en historietime til dagens Fellesforbund om kampen for bedriftsdemokrati og skolering av ansattes styrerepresentanter. Om EØS-debatten sier Berntsen at han mener det å si opp avtalen er en veldig dårlig idé. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Folkets Hus (Dagbladet): - Alle snakker om dette handlingsrommet som ligger i EØS-avtalen. Nå må de se å få konkretisert det! Ellers blir det bare en sånn talemåte, sier Berntsen til Dagbladet.

I ettermiddag snakket den tidligere tillitsmannen i Jern og Metall til Fellesforbundets landsmøte om kampen for bedriftsdemokrati, der han var sentral. «Leppa fra Grorud» slo an også i denne forsamlingen, der debatten går høyt og frontene er harde om EØS-avtalen om dagen.

Det er store forventninger til Ap-leder Jonas Gahr Støres signaler om saken når han taler i morgen.

Dårlig idé

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen tror ikke det hjelper norske arbeidsfolk at EØS-avtalen sies opp. Men han har en klar beskjed til Ap-leder Jonas Gahr Støre: - Vær konkret om handlingsrommet i EØS-avtalen, råder Berntsen.
Ap-veteran Thorbjørn Berntsen tror ikke det hjelper norske arbeidsfolk at EØS-avtalen sies opp. Men han har en klar beskjed til Ap-leder Jonas Gahr Støre: - Vær konkret om handlingsrommet i EØS-avtalen, råder Berntsen. Vis mer

Til Dagbladet sier Berntsen at han ikke har noe tro på at det blir bedre arbeidsliv om man sier opp EØS-avtalen.

- Nei, jeg synes ikke det er noen god idé. Jeg mener vi er tjent med internasjonalt samarbeid. Jeg skjønner ikke poenget med å si opp EØS for å forhandle om en handelsavtale som vil bestå av det samme.

Om man blir kvitt «fri flyt av arbeidskraft», vet vi jo ikke. Nå må Ap komme med forslag i Stortinget om å utrede handlingsrommet i avtalen, så det blir konkret. Så får vi heller bli nedstemt. Men da vet vi hvor Ap står, sier Berntsen, som har vært både stortingsrepresentant, nestleder og statsråd for Ap.

- Bruker EU-skremsler for EØS-avtalen

Men konserntillitsvalgt i Aker, Atle Tranøy, sier nei til EØS-avtalen. Han mener de som advarer mot å si opp avtalen, bruker skremsler som ja-siden brukte i EU-kampen i 1994.

- Etter så mange år med EØS-avtalen, der vi har observert hvilke virkninger den har, spesielt innenfor arbeidslivspolitikken, er det er på høy tid å sette foten ned.

Når det er sagt, så skaper jo det behov hvilke alternative vi bør følge. Så derfor er det fullt mulig å vedta begge deler på Fellesforbundets landsmøte, både at vi vil si opp EØS-avtalen og å starte utredning av hvilke alternative veier vi skal følge, sier Tranøy til Dagbladet.

SIER NEI: Konserntillitsvalgt i Aker ASA, Atle Tranøy, sitter i Fellesforbundets forbundsstyre og er en veteran i LOs største industriforbund. Nå går han i spissen for et forslag om å si nei til EØS-avtalen kombinert med en utredning om alternativer. Det går trolig mot kampvotering mellom nei til EØS-forslaget og representantskapets forslag om en utredning om handlingsrommet innenfor dagens EØS-avtale. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SIER NEI: Konserntillitsvalgt i Aker ASA, Atle Tranøy, sitter i Fellesforbundets forbundsstyre og er en veteran i LOs største industriforbund. Nå går han i spissen for et forslag om å si nei til EØS-avtalen kombinert med en utredning om alternativer. Det går trolig mot kampvotering mellom nei til EØS-forslaget og representantskapets forslag om en utredning om handlingsrommet innenfor dagens EØS-avtale. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Jonas må åpne handlingsrommet

I dag taler Ap-leder Jonas Gahr Støre til landsmøtet. Forbundsleder Jørn Eggum sa til Dagbladet fredag at landsmøtet forventer at Støre gir sin støtte til en utredning av handlingsrommet i EØS-avtalen.

- Jeg har ingen forventning om at Jonas og store deler av salen her vil bli enige om EØS og handelspolitikken. Men der vi kan bli enige, er om en mer aktiv arbeidslivspolitikk og en langt mer offensiv industripolitikk der vi skal bygge de nye bærekraftige industriene. Jonas ynder å snakke om handlingsrommet i EØS-avtalen. Nå er det på tide at han åpner døra inn dit, og viser oss hvilke virkemidler han har, sier Tranøy.

Støre møter en meget kompetent forsamling som opplever konsekvensene av EØS-avtalen på godt og vondt, hver dag ute på arbeidsplassene. Mange har hørt mye om handlingsrommet i EØS-avtalen, men sett lite til det i praksis. Noen advarer sterkt mot å røre med avtalen som blir omtalt som selve grunnmuren for eksportbedriftene. Andre mener den 25 år gamle avtalen undergraver den norske modellen, og derfor må skrotes.

Tranøy mener EØS-avtalen har gitt sosial dumping og et stadig mer omseggripende løsarbeidersamfunn.

- Det skjer også en negativ sentralisering innenfor EU-systemet, med stadig nye byråer, som Acer. Disse byårene er verktøy for EUs sentraliserings- og overnasjonaliseringspolitikk, mener Tranøy.

Frykter ikke tap av markedsadgang

Tranøy sitter i forbundsstyret og er en av tungvelgerne i Fellesforbundet med sin lange erfaring fra Kværner og Aker. Han er konserntillitsvalgt i industrikonsernet Aker ASA, sitter i konsernstyret, og har vært tillitsvalgt i Aker/Kværner-bedrifter siden 1983. Gjennom rollen som hovedtillitsvalgt i Aker-systemet har han også hatt et tett samarbeid med Aker-eier Kjell Inge Røkke.

Tranøy er imidlertid ikke redd for at Aker-bedriftene skal miste markedsadgang og tape arbeidsplasser om EØS-avtalen blir sagt opp.

- Jeg er opptatt av markedsadgang, og ser selvsagt utfordringer. Men å framstille det slik at den eneste mulige markedstilgangen er gjennom den eksisterende EØS-avtalen, er å føre folk fullstendig bak lyset.

Det minner om skremslene fra ja-siden i EU-kampen, om at enten går du inn, eller så har du plassert deg for evig og alltid plassert i mørket på utsida. Det slo ikke til da, vil heller ikke slå til nå.

- EU kjøper ikke olje og gass, fisk og metaller fra Norge for å være snille, men fordi de trenger det. De trenger våre varer som innsatsfaktorer for egen industri og eget konsum, så vi stiller ikke med lua i handa i forhandlinger om en ny handelsavtale, sier Tranøy.

Roar Abrahamsen fra Fellesforbundet i Bergen og forbundsstyret er blant dem som mener en slik framgangsmåte, med å først si nei til EØS og deretter utrede alternativer, «ikke henger på greip.»

Stemmer Ap

- Er det ikke feil rekkefølge, at man først sier nei til EØS og gir fra seg en pressmulighet, for så å utrede?

- Nei, tvert imot, så mener jeg man skaper et gunstig press for å lete etter alternativer ved å si at nå er nok. Hvis vi bare skal få nye utredninger, som vi har hatt en rekke av før, uten at det presset blir etablert, har jeg små forventninger til hva vi får til, sier Tranøy.

Tranøy var i flere år politisk aktiv i Rød Valgallianse, men stemmer nå på Ap.

- Jeg var glødende rød i yngre dager, og er nå partiløs.

Men primært på grunn av næringspolitikken har jeg stemt på Ap de seinere valgene, fordi de andre partiene på venstresiden fullstendig mangler blikk og forståelse for næringspolitikk, sier Tranøy.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media