- Thorbjørn blir hvis han orker

Yngve Hågensen er ikke i tvil om at Thorbjørn Jagland vil slå Jens Stoltenberg i en åpen maktkamp. - Thorbjørns posisjon er så sterk at han blir gjenvalgt - hvis han vil, sier den mektige LO-veteranen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grunnen til at Hågensen ikke vil gå åpent ut i kamp for Jagland, er at han tviler på om «gutten» selv ønsker det.

- Jeg er usikker på hvor lenge han orker dolkestikkene. Det er det bare han som kan svare på. Hvis han ikke vil betale prisen, har jeg stor forståelse for det. Men hvis han bestemmer seg for å stå på, vil han bli gjenvalgt. Så sterk posisjon har han i partiet, sier Hågensen til Dagbladet.

Skapte tvil

Jagland skapte tvil på pressekonferansen i går om hva han vil. Noen tolket nyheten om at han vurderte å trekke seg etter det elendige valgresultatet som et signal på svakhet, et forvarsel om at han ikke tar gjenvalg.

Andre la vekt på Jaglands uvilje mot å avskrive seg selv som framtidig statsministerkandidat. Det tyder på at han vil slåss. Til Dagbladet signaliserer han fortsatt kamp.

- Hvor store er sjansene for at du er partileder etter landsmøtet?

- De er meget store. Slik jeg bedømmer det nå, er det svært mange s om vil at jeg skal bidra, sier Jagland.

Da blir Hågensen en av de sterkeste våpendragerne.

- Hvorfor har du ikke gått i krigen for Jagland før?

- Kan jeg si det sterkere enn dette da? Hvis han vil, blir han gjenvalgt. Men jeg er ydmyk overfor Thorbjørns egne valg. Jeg skjønner at oppførselen til de illojale menneskene som løper til VG og Dagbladet, sliter voldsomt. Disse folka har jeg ingen respekt for, sier Hågensen.

Han mener diskusjonen om politikken må komme før debatten om personer. Derfor vil han ikke ta stilling til hele lederkabalen allerede nå. Men om nestlederne Jens Stoltenberg og Hill-Marta Solberg sier han dette:

- Thorbjørn har autoritet som leder, de to andre som nestledere.

Selv om Hågensen ikke lenger er sjef i LO, vil han være en svært sentral aktør i den viktige mobiliseringstida fram mot landsmøtet neste høst. Det var Yngve Hågensen som ledet valgkomiteen da Jagland fikk oppdraget som partileder i 1992 - mot Gro Harlem Brundtlands vilje.

Skjebnedato

Jagland opplyste i går at det var Hågensen han søkte råd hos på valgdagen i år da han var innstilt på å gå av.

Den neste skjebnedatoen for Jagland blir 14. januar. Da samles sentralstyret.

- Jeg tror alle har noe å tenke på i jula. 14. januar må vi trekke noen konklusjoner.

- Delt lederskap også?

- Ja, det er klart slike ting kan komme opp.

- Har du bestemt deg?

- Over nyttår vil jeg bedømme situasjonen sammen med partiledelsen. Jeg vil ikke forskuttere noe nå.

STØTTER JAGLAND: Yngve Hågensen støtter Thorbjørn Jagland, men sier han er ydmyk overfor "guttens" egne ønsker. Her er de to sammen i Jaglands bursdag i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer