- Thorbjørn fortsatt leder

- Thorbjørn er fortsatt leder av Arbeiderpartiet, påsto Stoltenberg. Men Jagland var ikke tilstede under pressekonferansen etter landsstyret på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets delegater har pakket papirer og bagasje sammen på Gardermoen. En ensom Jagland ble intervjuet av pressen på utsiden av hotellet før den offisielle pressekonferansen klokka 12. På selve pressekonferansen var ikke Jagland tilstede - der fikk Stoltenberg regjere grunnen alene.

Gjentok anklagene

- Hvordan har møtet vært?

- Det har vært ganske turbulent for meg. Men det som jeg har sagt, kommer til å bli stående. Det er jeg overbevist om. Jeg skulle gjerne vært det foruten. Men når jeg har reist rundt omkring i landet, har folk spurt «Hva er det som har foregått? Hvorfor er du taus om dette?»

I november skal det skadeskutte partiet nok en gang samles. Men Jagland er fremdeles overbevist om at han har hjulpet partiet.

- Det blir et bedre landsmøte, påstår han.

Jagland prøver å fremstå som om det ikke betyr så mye for ham at han har fått lite applaus og knapt noe støtte fra venner og partifeller gjennom mange år.

- Jeg har i grunnen aldri i min politiske gjerning lagt vekt på øredøvende applaus hele tida, sa han.

Med hendene i lomma og urolig skraping i bakken innrømmer en nesten betuttet Jagland at han har det tøft:

- Ingen tør si noe som helst. Men jeg gjør det. Jeg ønsker ikke å se at politiske partier undergraver seg selv.

Flere ganger omtalte Jagland seg selv som en vakt for demokratisk frihet. Gang på gang gjentok han at ingen må presses ut av verv av andre enn den forsamlingen som har valgt ham.

- Dét kan ikke fortsette, sa han.

- Thorbjørn fortsatt leder

Men under pressekonferansen etterpå satt Jens Stoltenberg flankert av Hill-Martha Solberg og Martin Kolberg. Partilederen var ikke å se. Stoltenberg avviser likevel at han har blitt leder av partiet før tida.

- Det er landsmøtet som velger leder og jeg er ikke valgt til leder før landsmøtet har gjort sitt valg. Det er ikke bare en formalitet, sa han.

Stoltenberg ville ikke si noe om samarbeidet mellom ham selv og Jagland frem til landsmøtet i november.

- Thorbjørn Jagland og jeg har løpende kontakt og samtaler. Å redegjøre for de samtalene mener jeg blir feil. Gammel personlig strid skal ikke skygge over min politikk, sa Stoltenberg med blikket festet på veggen bakerst i møtesalen.

- Thorbjørn Jagland har jo sagt selv at han vil konsentrere seg om å være leder av Utenrikskomitéen. Men Thorbjørn er jo fortsatt leder i partiet og er det frem til landsmøtet.

Stoltenberg avviste at det er mye smerte som må leges i tida fremover.

- Jeg føler ikke så mye smerte, jeg føler lettelse. Vi MÅ legge gamle stridigheter bak oss. Det er en lettelse når det kommer folk fra alle fylkene i Arbeiderpartiet og gir sin tilslutning til det, sa han uten å trekke på smilebåndet.

- Ikke strid

Men partisekretær Martin Kolberg fikk Stoltenberg til å smile fornøyd. Tørrvittig la Kolberg frem en forklaring over vedtekter i forbindelse med nestlederstriden. Kolberg prøvde også tørt og saklig å forklare ordet «strid» og fremkalte latter på pressebenken.

- Ordet «strid» overforbrukes noe. Det finnes grunnlag for å bruke ordet noen ganger, men ikke så ofte som det blir brukt, sa han.

Selv var Jagland på «karatreff» blant pensjonister og gamlegutter i Lier mens nestlederne styrte pressekonferansen. Kanskje han endelig kom til sine egne.

LEGGER STRIDIGHETENE BAK SEG: Jens Stoltenberg legger den opprivende personstriden bak seg og konsentrerer seg om politikken, hevder Jens Stoltenberg. Bildet er fra i går.