Thorbjørn Jagland mener Kinas OL-rolle bør føre til at Liu Xiaobo slippes fri

Kaster seg inn i debatten, igjen.

PÅ TWITTER: Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland åpner for diskusjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ TWITTER: Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland åpner for diskusjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Er Kinas arrangørrolle i vinter-OL i 2022 en mulighet til å sette press på løslatelsen av Liu Xiaobo? Jeg håper det», skriver Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland på Twitter lørdag formiddag.

«Sport er globalt. Det er menneskerettigheter også», legger han til i meldingen som er skrevet på engelsk.

Etter at regimekritikeren Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010, den gang med Jagland som leder av Nobelkomiteen, har forholdet mellom Kina og Norge vært iskaldt.


Kinesiske statskontrollerte medier gikk etter tildelingen til angrep på Jagland, som i mars i år slutta som leder av Nobelkomiteen og startet som generalsekretær i Europarådet. 

Liu var i desember 2008 medforfatter til et politisk manifest for demokratisering i Kina. Liu ble arrestert en natt to dager før publiseringen. For sin medvirkning, som ble betegnet som «undergravning av statsmakten», ble han dømt til 11 års fengsel 25. desember 2009, ifølge Store norske leksikon.

Kina var derfor ikke fornøyde da Nobelkomiteen - med Norge i spissen - tildelte prisen til dissidenten i 2010.

SITTER FENGSLET: Liu Xiaobo. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix
SITTER FENGSLET: Liu Xiaobo. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix Vis mer

- Alt som skjer har sin bakgrunn i prisen til Liu Xiaobo, sa Jagland til Dagbladet da jakten på en ny leder pågikk for fullt, i september i fjor.

Det var i går at det ble klart at Beijing får arrangere vinter-OL i 2022.

2010: Da Jagland og Nobelkomiteen tildelte den kinesiske dissidenten fredsprisen i 2010, startet en konflikt mellom Kina og Norge som ennå ikke er løst. Foto: Foto: Stein J Bjørge / NTB Scanpix
2010: Da Jagland og Nobelkomiteen tildelte den kinesiske dissidenten fredsprisen i 2010, startet en konflikt mellom Kina og Norge som ennå ikke er løst. Foto: Foto: Stein J Bjørge / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer