REAGERER: Thorbjørn Jagland mener ikke at Troy Davis bør dømmes til døden. Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER: Thorbjørn Jagland mener ikke at Troy Davis bør dømmes til døden. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Thorbjørn Jagland reagerer på planlagt henrettelse

En amerikansk komité har avvist søknaden om benådning av dødsdømte Troy Davis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen vekker sterke reaksjoner.

Dødsdommen mot Davis, som er dømt for drapet på en politimann i 1989, har fått mye oppmerksomhet verden over. Davis ble dømt til tross for at det ikke fantes noen fysiske beviser mot han, og sju av de ni vitnene i saken har senere trukket tilbake sine vitnemål.

Benådningskomiteen har imidlertid avvist søknaden fra Davis, og henrettelsen skal dermed gjennomføres etter planen i et fengsel i Jackson, sør for Atlanta, onsdag.

Amnesty International kaller avgjørelsen «et enormt tilbakeslag for menneskerettigheter i USA, der en mann som er blitt dømt på et tvilsomt bevisgrunnlag, skal henrettes av staten».

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, ber amerikanske myndigheter endre beslutningen om å henrette Davis.

- Som generalsekretær i Europarådet oppfordrer jeg amerikanske myndigheter til å finne en måte å spare Troy Davis' liv, sier Jagland i en kommentar tirsdag.

- Det skyldes ikke bare vårt syn på dødsstraff, men først og fremst den store tvilen som fortsatt er knyttet til domfellelsen, fortsetter han.

(NTB)

- FOR MYE TVIL: Et av argumentene mot å dømme Troy Davis til døden, er at det hersker mye tvil om skyldspørsmålet. Foto: Jessica McGowan/Getty Images/AFP/Scanpix
- FOR MYE TVIL: Et av argumentene mot å dømme Troy Davis til døden, er at det hersker mye tvil om skyldspørsmålet. Foto: Jessica McGowan/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer