Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thorbjørn mot Slobo

Utenriksminister Thorbjørn Jagland stiller seg i spissen for en vestlig kampanje mot Jugoslavias president Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland varsler massiv hjelp til Jugoslavia hvis opposisjonen vinner valget om snaue to uker. 135 millioner norske kroner lover den norske utenriksministeren, og oppfordrer andre gode hjelpere til å bli med.

Jagland regner med nye utspill fra Carl I. Hagen i forbindelse med de mulige utgiftene. Men han er kamplysten og ga i går klar beskjed om at Ap ikke vil la Frp's leder ture fram med det han kaller misinformasjon.

- Regjeringen vil gi 135 millioner til sosial, politisk og økonomisk oppbygging av Jugoslavia, med forbehold om Stortingets samtykke. Vi har valgt å komme med et norsk utspill nå foran valget i Jugoslavia, og vil ta kontakt med EU for en bred plan om gjenoppbyggingen av Jugoslavia, sier Jagland.

- Er dette ment som et direkte innlegg i valgkampen foran valget i Jugoslavia 24. september?

- Det er kanskje uvanlig, men det er en uvanlig situasjon i Jugoslavia. Det nåværende regimet har ikke internasjonal legitimitet og vi mener det er uhyre viktig å støtte opp under den demokratiske opposisjonen for å få en endring i landet. Det vil være en forutsetning for få til en bedre tilstand i Kosovo og kanskje også hindre konfrontasjoner med Montenegro.

- Hjemlige velgere vender seg kanskje nå enda mer mot Frp og lurer på hvorfor så mange millioner skal ut av landet mens gamle og syke trenger bedre omsorg og helsestell?

- Vi bruker 0,89 prosent av bruttonasjonalprodukt ute, og 99,11 prosent hjemme. Pengene til Jugoslavia vil gå av potten som er satt av til den slags hjelp.