SENTRAL: MS «Thorbjørn» var sentral i begivenhetene 22. juli. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
SENTRAL: MS «Thorbjørn» var sentral i begivenhetene 22. juli. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer

«Thorbjørn»-reportasje i tråd med presseetikken

Aftenposten var klaget inn til Pressens Faglige Utvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten brøt ikke med god presseskikk, men kunne likevel hatt bedre dialog med de berørte før avisen publiserte artikkelen om hva som skjedde på MS «Thorbjørn» 22. juli i fjor, mener Pressens Faglige Utvalg (PFU).

En av de ni som var om bord i MS «Thorbjørn» - ferja som dro fra Utøya mens terroristen Anders Behring Breivik var i gang med sin massakre som tok livet av 69 personer - klaget Aftenposten inn for PFU.

Artikkelen bygde på lekkede politiavhør, og den ble publisert under tittelen «Dette skjedde på MS Thorbjørn» 7. januar i år. Ingen av de involverte i historien er navngitt, men klageren følte seg likevel utlevert ved at avisen gjenga hennes tanker og følelser. Hun mente at Aftenposten blant annet brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.6 om å vise hensyn til ofre og pårørende.

PFU mener ifølge fagbladet Journalisten at sakens store offentlige interesse og Aftenpostens balanserte formidling ikke gir grunnlag for å felle avisen. I sin uttalelse sier PFU imidlertid at Aftenposten «burde utvist større forståelse for de berørtes reaksjoner og hatt bedre dialog med dem forut for publisering».