Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thore Vestby (H) har nominert Kinas president til fredsprisen

Mener Xi Jinpings arbeid for Belt And Road Initiative faller direkte under kriteriene for å tildele noen en fredspris.

NOMINERT: Thore Vestby, som satt på Stortinget for Høyre fram til oktober i fjor, befinner seg nå i Beijing. Der holdt han i går en tale der han røpet at han har nominert Kinas president, Xi Jinping som kandidat til Nobels fredspris. Foto: Privat
NOMINERT: Thore Vestby, som satt på Stortinget for Høyre fram til oktober i fjor, befinner seg nå i Beijing. Der holdt han i går en tale der han røpet at han har nominert Kinas president, Xi Jinping som kandidat til Nobels fredspris. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Thore Vestby, som satt på Stortinget for Høyre fram til oktober i fjor, befinner seg nå i Beijing. Der holdt han i går en tale der han røpet at han har nominert Kinas president, Xi Jinping, som kandidat til Nobels fredspris.

- Jeg har nominert Jinping fordi jeg mener hans arbeid for Belt and Road Initiative (BRI), som ble lansert i 2013, faller direkte under paragraf 6 for å tildele noen en fredspris, sier Vestby til Dagbladet.

BRI er ifølge Vestby en vinn-vinn-situasjon, fordi landene langs silkeveien har klart å inngå en enighet der de deler på handel, utdanning og kultur.

- Fordelsdeling

- Dette er en vinn-vinn-situasjon mellom nasjoner der det skapes grunnlag for fredelig fordelsdeling. Da det startet gjaldt det cirka 60 land, men man har nå klart å utvide det til å også gjelde land som Australia, Japan, USA og land i Latin-Amerika. Nå er over 100 land med på initiativet, sier han.

- Og det er Jinping alene som har stått for initiativet og klart å samle alle landene, fortsetter Vestby.

- Hvorfor mener du dette er noe han bør få fredsprisen for?

- Jeg mener konsekvensene av dette initiativet vil fjerne grunnlaget for aggressive aktiviteter som kan ende i krig.

- Er det så enkelt?

- Ja, jeg tror Vesten har mye å lære av holdningen Kina har til aktiviteter, og hvordan landet ser på sameksistens med andre land. De bryr seg hovedsakelig om Kina og framgang i Kina - og for å få til det er de avhengig av fredelig handel og sameksistens med naboer og naboers naboer.

- Er objektiv

Vestby har vært mye i Kina, fordi han er co-funder av et non-profit fond som jobber med og samarbeider med Kina.

- Er du objektiv når du nominerer Jinping?

- Man trenger ikke være objektiv når man nominerer noen til fredsprisen, men det mener jeg at jeg absolutt er. Jeg har mye bakgrunn fra Kina, blant annet ved å jobbe for et kinesisk fond som lager aktiviteter for utveksling av kultur mellom ungdom - som Norway Cup, svarer Vestb, og fortsetter:

- Jeg var stortingsrepresentant til valget nå, men ga meg med politikken. Derfor var dette min siste sjanse til å nominere Jinping som kandidat til prisen.

At noen mener han har personlige motiver ved nominasjonen, ser han ikke bort ifra, men sier det vil være «meningsløse argumenter».

- Jeg tror helt ærlig ikke min nominasjon vil få all verdens oppmerksomhet, fordi jeg tror ikke verden har innsett viktigheten av Jinpings arbeid ennå. Jeg skulle derfor gjerne ventet litt med å nominere ham, men det kan jeg ikke ettersom dette er min siste tid som stortingsrepresentant, sier høyre-politikeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!