Thorkildsen: - Tvungen underlivssjekk av alle jenter

Skal gi et mer avslappet forhold til eget underliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): SVs helsepolitiske talskvinne har problemer med å forstå hvorfor bare jenter i risikogruppen for omskjæring skal gjennom en obligatorisk underlivssjekk.

- Mange jenter er fremmedgjort overfor eget underliv. Derfor hadde det vært greit med en obligatorisk sjekk av alle jenter. Det kan bidra til en avmystifisering av denne lille blomsten som er så sårbar og unevnelig, sier Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet.no.

Tvungen sjekk

Etter planen skal regjeringen i dag legge fram en rekke strakstiltak mot omskjæring. Et av forslagene for hindre at jenter blir kjønnslemlestet, er å innføre en obligatorisk underlivssjekk for jenter i risikogruppen.

Men Thorkildsen mener sjekken må være for alle jenter. En underlivssjekk kan avdekke også andre seksuelle overgrep, mener hun.

- Jeg velger å se en underlivssjekk i et større perspektiv. Det er egentlig litt dumt at dette spørsmålet kommer opp bare når det er snakk om omskjæring. Det er også mange etniske norske jenter som blir utsatt for seksuelle overgrep, sier hun.

Tabubelagt underliv

Men Thorkildsen tror også en obligatorisk underlivsundersøkelse kan gjøre mer for kvinner enn å avdekke overgrep.

Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet
Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet Vis mer

- Alle bør undersøkes minst én gang, og følges opp med samtaler om underlivet, for å få nok informasjon om sin egen kropp. Mange kvinner har i dag problemer med sitt eget underliv, fordi det er tabubelagt. Jenter er sultefôret på informasjon om noe av det mest sentrale i kroppen. Det er jo helt absurd. Vi har ikke et normalt forhold til vårt eget underliv, sier den kjente helsepolitikeren.

Thorkildsen har sett seg lei på det hun mener er «gammeldagse holdninger» til kvinners underliv.

- I dag er det en helliggjøring av jenters underliv. Det er urørbart, man skal ikke se det, og man skal ikke røre. De gammeldagse holdningene gjør at mange kvier seg for å gå til gynekolog. Det er jo ikke bra, for det er mange sykdommer og plager knyttet til at jenter ikke går til lege og får hjelp.

Underlivskontrakt

Thorkildsen liker særdeles dårlig at nestleder i Norsk Gynekologisk Forening, Bjørn Backe, tidligere har gått ut i VG og kalt en obligatorisk underlivssjekk for «offentlig overgrep satt i system».

- Når en tvungen gynekologisk undersøkelse blir oppfattet som et overgrep, er det jo klart at også voksne kvinner vil kvie seg for å gå til gynekolog. Det er ikke sikkert disse jentene må ut i full V-stil. Det er ikke akkurat behagelig, men noe av grunnen til ubehaget er at underlivet er blitt del av kroppen som vi nesten ikke snakker om. Gutter har et mye mer naturlig forhold og avslappet forhold til tissen sin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer