Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inga Marte Thorkildsen

Thorkildsen informerte ikke om at millionrapporten var ferdig. Opposisjonen fant den på Google

Rapporten er nevnt i varselet mot Thorkildsen, og viser at Oslo-skolen ikke plages av overdreven testing. Thorkildsen avviser at hun har holdt tilbake informasjon.

RAPPORTBRÅK: Inga Marte Thorkildsen (SV) ga ikke politikerne i bystyret rapporten som ble bestilt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RAPPORTBRÅK: Inga Marte Thorkildsen (SV) ga ikke politikerne i bystyret rapporten som ble bestilt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant innholdet i varselet mot Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildsen er påstander om at SV-toppen skal ha «begravet» en rapport hvis innhold ikke falt i politisk smak.

Det dreier seg om en rapport som politikerne i Oslo bestilte fra BI etter anbudsrunde. Prislappen på rapporten skal ha vært på 2,5 millioner kroner.

Forskerne ble bedt om å beskrive omfanget av testing i Oslo-skolen og se på forbedringsområder. Oslo-skolen er kjent for å bedrive mer omfattende testing på elevene enn Norge ellers, noe Thorkildsen og hennes byråd er motstandere av.

Fikk ikke rapporten

Rapporten ble ingen lykkelig lesning for skolebyråd Inga Marte Thorkildsen:

I rapporten står det blant annet at «skolelederne rapporterer om god nytte av kartlegginger og tester», og tester «beslaglegger en meget liten del av undervisningstiden», og at «de aller fleste lederne vurderer at tester og kartlegginger har et riktig omfang».

Da rapporten ble publisert av BI, i månedsskiftet februar-mars, ble den ikke oversendt utdanningskomiteen i Oslo. Thorkildsen informerte heller ikke om at rapporten var ferdig.

Fant på Google

I varselet mot henne, som Dagbladet har fått tilgang på, hevdes det at Thorkildsen har forsøkt å begrave rapporten fordi «resultatene var positive for Oslo-skolen».

Det var først da politikerne i Oslo snublet over rapporten på Google i månedsskiftet mai-juni i år at de forsto den var ferdig, ifølge Saida Begum i Oslo Høyre.

Dette var altså flere måneder etter at rapporten var ferdig. Høyre og Venstre måtte da selv be Thorkildsen sende dem rapporten, og fant at den langt på vei støttet deres oppfatning av Oslo-skolen.

- Sendt til komiteen

Inga Marte Thorkildsens kommunikasjonsrådgiver avviser at byråden har forsøkt å dysse ned forskning hvis resultat hun ikke støtter.

- Rapporten fra BI, «Osloskolen opp en divisjon», ble oversendt komiteen før sommeren. Det er således komiteen som avgjør videre håndtering. Rapporten ligger til behandling i komiteen, skriver Karin Streenstrup i en e-post til Dagbladet.

GOOGLET: Saida Begum måtte ta internett fatt for å finne rapporten Inga Marte Thorkildsen ikke ga henne. Foto: Oslo Høyre
GOOGLET: Saida Begum måtte ta internett fatt for å finne rapporten Inga Marte Thorkildsen ikke ga henne. Foto: Oslo Høyre Vis mer

- Vi oversendte rapporten til komiteen til orientering 7. juni, mens det var opp til BI å publisere på sine nettsider, legger hun til.

Saida Begum i Høyre understreker at Thorkildsen ikke sendte dem rapporten før de opposisjonen om den selv.

- Vi ble aldri orientert om at forskningsrapporten bystyret hadde bestilt om Osloskolen var ferdigstilt. Høyre og Venstre kom over den flere måneder etter publisering, og måtte aktivt be byråden om å oversende den til kultur- og utdanningskomiteen for behandling, forteller hun Dagbladet.

Problematisk rapport

Begum mener det er åpenbart at rapporten tilbakeviser Inga Marte Thorkildsens påstander om testing i Oslo-skolen.

- Vi ser nå at forskningsrapporten har konkludert med at tester og kartlegging beslaglegger en meget liten del av undervisningstiden i Oslo-skolen, og gir viktig informasjon til forbedring av kvaliteten på undervisningen. Dette er direkte i strid med byrådets påstander om at Oslo-skolen er et testregime, så jeg håper byråden ikke bevisst har holdt tilbake informasjon fra bystyret for å tie i hjel hvor god Oslo-skolen er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!