HABILITETSVURDERING: Ingen har vurdert Inga Marte Thorkildsens habilitet overfor sin tidligere arbeidsgiver. Det burde man ha gjort, ifølge både ekspert og politikere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HABILITETSVURDERING: Ingen har vurdert Inga Marte Thorkildsens habilitet overfor sin tidligere arbeidsgiver. Det burde man ha gjort, ifølge både ekspert og politikere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Thorkildsen «ivret» for samarbeid med tidligere arbeidsgiver. Men hennes habilitet ble aldri vurdert

Ekspert mener Thorkildsen er inhabil, mens politikere reagerer med forbløffelse. - Ikke reist som en aktuell problemstilling, svarer byrådens kontor.

Utdanningsetaten opplyser overfor Dagbladet at de fikk et oppdrag «om å samarbeide med Forandringsfabrikken» og at dette oppdraget kommer fra «Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap».

Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen har selv sagt at hun «har ivret» for at etaten hun leder skal samarbeide med Forandringsfabrikken. Thorkildsen var ansatt i nettopp Forandringsfabrikken da hun ble byråd i 2015.

Dagbladet kan nå melde at Thorkildsen ikke på noe tidspunkt har fått sitt forhold til Forandringsfabrikken habilitetsvurdert.

- Dette har ingen reist som en aktuell problemstilling, sier Karin Steenstrup, Thorkildsens rådgiver, til Dagbladet.

- Må gjøres umiddelbart

Robert Myhre, jurist og ekspert på offentlige anskaffelser, mener det er «hevet over enhver tvil» at Thorkildsen burde ha fått sin habilitet knyttet til Forandringsfabrikken vurdert da hun ble byråd.

- Når det kommer en politiker rett fra en arbeidsgiver som kan få kontrakter sektoren politikeren nå leder, er det åpenbart at den vurderingen må gjøres umiddelbart, sier han til Dagbladet.

Thorkildsen har vært i hardt vær etter det ble varslet mot henne. Som Dagbladet tidligere har skrevet, er det kommet påstander om brudd på taushetsplikten og «gravelegging» av brysomme dokumenter. Varslerne skriver også at Thorkildsen gjentatte ganger unnlater å gi bystyret og komiteen relevant informasjon.

- Hun er inhabil

Myhre, som er advokat og partner i DLA Piper, mener mye tyder på at Thorkildsen faktisk er inhabil i denne saken.

- Ja, jeg mener hun er inhabil i forhold til Forandringsfabrikken, sier Robert Myhre.

- Men det er jo andre enn henne som fatter de faktiske beslutningene om samarbeid?

- Jo, men hun er øverste leder for dem. Etaten jobber direkte under henne. Også der vil mange være inhabile på grunn av sitt forhold til Thorkildsen. Slike ting er alltid viktig å sjekke, spesielt når arbeidsforholdet er så kort tilbake i tid.

Jusprofessor Hans Petter Graver er ikke like overbevist som Myhre i spørsmålet om Thorkildsen er inhabil.

- Det er det ikke mulig å gi noe enkelt svar på. Man er ikke automatisk inhabil i saker som gjelder en tidligere arbeidsgiver, sier han til Dagbladet.

Hagen forbauset

Carl I. Hagen (Frp) blir forbauset når Dagbladet forteller ham at Thorkildsens forhold til tidligere arbeidsgiver ikke er habilitetsvurdert.

- Dette burde jo være standard prosedyre! Når en blir byråd og kommer fra en arbeidsgiver som man kan havne i et leverandørforhold, så bør habiliteten vurderes umiddelbart, sier Hagen.

Karin Steenstrup opplyser at Thorkildsen avsluttet sitt arbeidsforhold hos Forandringsfabrikken da hun ble byråd i 2015, altså er hun ikke i permisjon fra stillingen. Utover det har hun ingen kommentarer til saken.

- Det betyr ikke at hun ikke er inhabil. Det kan ofte være tette bånd til tidligere arbeidsgiver, kommenterer Carl I. Hagen.

Lae Solberg: - Oppsiktsvekkende

Erling Lae Solberg, gruppeleder for Oslo Høyre, stusser over at Thorkildsen ikke er habilitetsvurdert.

- Det er oppsiktsvekkende at hun ikke har bedt om en habilitetsvurdering når hun etter eget utsagn har «ivret» for at en skulle bruke Forandringsfabrikken og at Mitt Liv er nevnt i tildelingsbrevet til Utdanningsetaten.

- Folkevalgte har et særlig ansvar for å vise varsomhet i habilitetsspørsmål, og da folkevalgte i særlig ansvarsfulle stillinger som en byråd har et ekstra og selvsagt ansvar for å sjekke sin habilitet, fortsetter han.