Thorkildsen og Eriksens brev

03.08.02

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inga Marte Thorkildsen,

stortingsrepresentant for SV og Ine Marie Eriksen, stortingsrepresentant for Høyre.

Til våre kolleger på Stortinget.

Dagbladet har 28. juli 2002 et oppslag med oss som mildt sagt er overdrevet og forvrengt. Vi burde selvsagt ha bedt om en gjennomlesning før det ble trykket, men fordi journalisten var i ferd med å ta ferie, ba vi ikke om dette. Det var fryktelig dumt av oss. Det vi ønsker med dette brevet er å nyansere det bildet som blir gitt av Stortinget, slik dere fikk det servert.

Bakgrunnen for intervjuet var en henvendelse fra journalist Tore Gjerstad, som ønsket at vi to skulle oppsummere året som er gått. Vi fikk først de samme spørsmålene uavhengig av hverandre per telefon, deretter tok vi en kort felles prat. Spørsmålene var av typen «hvem har gjort best inntrykk?» og «hvem har gjort dårligst inntrykk?», men også en rekke andre spørsmål, som vi svarte nyansert på. Resultatet ble imidlertid ikke helt hva vi hadde forventet oss. Det er blant annet noe med tonen i intervjuet som ikke stemmer. Vi opplever oss selv som relativt muntre personer som liker å fleipe litt, men vi framstår som ganske selvgode og nedrakkende.

Noen konkrete eksempler:

Det står i intervjuet at Thorkildsen sier «Stortinget er den eneste arbeidsplassen i landet det er godtatt å oppføre seg så bedritent». Thorkildsen trakk fram sider ved politikken , ikke Stortinget, som hun mente burde endres på, bl.a. at alle midler kan tas i bruk for å vinne en politisk debatt. Hva som skjer i Stortingssalen er selvsagt noe annet, der sitter tross alt stortingsrepresidenten og passer på at vi ikke går for langt.

Episoden hvor Kosmo påpeker Thorkildsens uparlamentariske klesstil (dongerijakke) var framstilt av Thorkildsen selv som en morsomhet. På trykk framstår det som om Thorkildsen er dypt indignert og forferdet, noe som ikke stemmer.

Sitatet fra Eriksen hvor Kosmo uthenges for sine dresser, er aldri blitt sagt av noen av oss. Det var fotografen som uttalte noe i retning av det som står sitert. Fotografen er imidlertid av en annen oppfatning, så dette blir ord mot ord. Vi ber likevel om å bli trodd på dette.

Thorkildsen: «Og de utroligste tantete draktene i farger som vi syns er helt grelle!» Dette ble aldri sagt. Poenget var å få fokus bort fra klesdrakt, og at det er folk som er viktige - ikke klær.

At den første tiden «har vært et rent helvete!» (sitat Thorkildsen) var i og for seg en korrekt gjengivelse, men var slett ikke ment som en karakteristikk av hvordan andre representanter har oppført seg.

Thorkildsen sa ikke at 330-skvadronen hadde æresrunder til ære for henne, men at en fra KrF sa at han trodde de hadde æresrunder for SV! Det er noe ganske annet, og ble sagt med latter.

I tillegg har journalisten enkelte steder blandet sitater av oss.

Karakteristikkene av Lønning, Hagen og Sandberg stemmer til dels. Kommentaren om Lønning og Hagen som «sjuende fedre i huset» var fleipete ment. Thorkildsens karakteristikker av Sandberg er korrekt gjengitt, med unntak av dette om Stortinget som «en bedriten arbeidsplass», samt at hun aldri benyttet ordet «løgnaktig» om Sandberg. I ettertid ser Thorkildsen at formuleringene burde vært noe annerledes, men må ta dette på sin egen kappe.

Vi syns det er synd at journalist Gjerstad valgte å utelate store deler av det vi uttalte som var positivt: Hvem vi synes har gjort best inntrykk, at vi er positivt overrasket over hvor mange ålreite folk det er her, og at det er mye lettere å like folk til tross for skarpe politiske motsetninger, enn vi hadde trodd. At vi i tillegg omtalte Stortinget som en veldig interessant arbeidsplass, kom ikke frem. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at det er en tøff arbeidsplass, at det ikke alltid er enkelt å være mange år yngre enn de fleste, og at det er en del hersketeknikker som tas i bruk og som kan gjøre folk usikre.

Overskriften i media har vært «skjeller ut stortingskolleger». Dette var overhodet ikke vår hensikt. Vi skulle oppsummere året som er gått, på godt og vondt. Vi håper dere tar oss imot til høsten som de seriøse og humoristiske stortingsrepresentantene vi er, og ikke som vi blir fremstilt i Dagbladet.

Med vennlig hilsen

Ine Marie Eriksen og Inga Marte Thorkildsen