Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thorleif Enger: - Kjenner meg overhodet ikke igjen i bildet som er skapt

«En strøm av negative nyheter», sa den korrupsjonstiltalte tidligere Yara-sjefen.

KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIA
KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yaras tidligere, nå pensjonerte konsernsjef Thorleif Enger begynte i dag forklaringen sin i Oslo tingrett.
Han startet friskt i den delen av forklaringen som er «fri», hvor han får snakke uforstyrret.

- Det er skapt et bilde som jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i, sa han fra vitneboksen.

Tok ikke til motmæle Han snakket om en «strøm av negative nyheter i presse og media», som han heller ikke kjente seg igjen i, om kulturen, ledelsen, kontrollsystemer og så videre i gjødselselskapet.

Han trodde heller ikke at de 8000 ansatte kjente seg igjen i dette bildet.

Likevel forklarte han at han hadde valgt å ikke ta til motmæle, og at han bare helt i det siste har hatt kontakt med et par ansatte i Yara. Han konstaterte at andre involverte har valgt en annen strategi.

- Jeg er forundret over at pressen til enhver tid har vært oppdatert i utviklingen i saken, sa en indignert Enger, som så gikk over til en redegjørelse for sin egen yrkesbakgrunn og utdannelse og sin fortid i oljebransjen, som leder for Norsk Hydros olje og gassvirksomhet.

Ettermælet Enkelte kommentatorer har framhevet at noe av det viktigste for Enger under den pågående rettssaken er å ta vare på - eller redde - ettermælet.

I dag brukte han mye tid på å fortelle om sin filosofi som leder, og slik forklare bakgrunnen for hvorfor han har vært ansett som en viktig suksessfaktor i oppbyggingen av Yara.

Å lytte til de ansatte og ikke la sitt eget ego skygge for andre, har ifølge Enger vært sentralt i hans måte å utøve lederrollen.

Hentet inn Clauw Så gikk han over til å fortelle om Hydro Agri, Hydros tidligere gjødseldivisjon, som Hydros daværende konsernsjef Egil Myklebust ga ham ansvaret for fra og med 1999, etter at han hadde kommet inn i konsernledelsen i 1997.

Han fortalte at Daniel Clauw, som nå er hans medtiltalte i korrupsjonssaken, var en av de første han tok med i ledergruppa.

- Det var ingen sofistikert prosess med psykologiske tester, sa Enger. Måten han gikk fram var ganske enkelt personlige samtaler med folk han hadde tillit til.

Dagbladet kommer med mer.