GÅR FRAM, MEN TAPER:  Selv om Helle Thorning-Schmidts Socialdemokraterne går fram i valget, beholder hun ikke statsminister-jobben. De blå partiene i det danske Folketinget er størst, og får flertall. Foto: NTB Scanpix.
GÅR FRAM, MEN TAPER: Selv om Helle Thorning-Schmidts Socialdemokraterne går fram i valget, beholder hun ikke statsminister-jobben. De blå partiene i det danske Folketinget er størst, og får flertall. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Thorning-Schmidt erkjente valgnederlag, men kom med borgerlig advarsel

- Ikke søl det til denne gangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske valgthrilleren er offisielt over etter at Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, leder av Socialdemokraterne, gikk ut og erkjente valgnederlag like etter klokka 00.55 sent torsdag kveld.

Klokka 00.40 forlot hun sin egen bolig i København og satte seg i bilen mot Folketinget. Det danske journalister ville vite, var om hun kom til å fortsette som leder i Socialdemokraterne.

Da hun talte til sine egne partifeller i Folketinget noen minutter senere, svarte hun alle:

- Kjære venner, jeg har besluttet å trekke meg tilbake, sier Thorning-Schmidt, og forlater altså posten som partileder samtidig som hun går av statsminister.

Slått på målstreken På Folketinget snakket hun også om valgresultatet, og deres egen valgkampsinnsats.

- Kjære alle sammen, i aften rakk ikke vår innsats så langt som vi håpte. Vi vant valgkampen, men ble ikke valgt. Vi ble slått på målstreken, sa Thorning-Schmidt etter å ha takket parti, stemmegivere og regjeringssamarbeidspartnerne.

Som ventet ble Socialdemokraterne Danmarks største parti, men det holdt ikke. Deres regjeringspartnere ble for små til fortsatt flertall.

Hun ønsket videre de borgerlige partiene lykke til med deres regjeringsmakt, men kom med en advarsel til Lars Løkke Rasmussen
- Kjære borgerlige partier, ikke søl det til denne gangen.

Klar for å styre Det er tradisjon i Danmark at den tapende parten går ut og uttaler seg før valgvinneren gjør det. Så bare minutter etter at Helle Thorning-Schmidt erkjente valgnederlag, kom Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen på Folketinget og gjorde det klart at han er klar til å overta som statsminister.

 VALGSEIER:  Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl sang en sang for pressen da han ankom valgvaken til partiet i Snapstinget på Christiansborg sent torsdag kveld. Foto: Keld Navntoft / Scanpix Denmark / Reuters / NTB scanpix
VALGSEIER: Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl sang en sang for pressen da han ankom valgvaken til partiet i Snapstinget på Christiansborg sent torsdag kveld. Foto: Keld Navntoft / Scanpix Denmark / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- I aften har vi fått en mulighet, men bare en mulighet til å styre. Det ansvaret vil vi ta på oss, det ansvaret vil jeg ta på meg. Nå skal vi gjøre alt som er sagt om Venstre og om meg til skamme.

DF vil ikke styre Venstre gjorde imidlertid ikke noe godt valg, så statsministerposten Rasmussen trolig tar over kommer som følge av de andre blå partienes gode valg, særlig brakvalget Dansk Folkeparti (DF) gjorde.

For Dansk Folkeparti har gått kraftig fram, 8,8 prosentpoeng fra forrige valg, og får dermed 15 nye mandater. De ender opp med 37 mandater, og blir dermed det nest største partiet i Danmark.

Løkke Rasmussen kan ende opp med å måtte lede en mindretallsregjering, for DF-leder leder Kristian Thulesen Dahl nøler med å si om han vil inn i regjering.

- Jeg har understreket at vi ikke er redde for å gå i regjering, hvis vi er i en posisjon der vi får størst politisk innflytelse, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Det velges totalt 179 medlemmer til Folketinget, danskenes nasjonalforsamling. 175 av disse velges i Danmark og fire velges på Færøyene og Grønland. Valget har imidlertid vært utrolig tett: den blå blokken endte opp med 90 mandater. Den røde blokken fikk 89.

Erkjente nederlag minutter før lederen Sosialdemokraten Henrik Dam Kristensen, som tidligere har vært statsråd, erkjente valgnederlaget bare minutter før hennes partileder Thorning-Schmidt gjorde det samme.

- Vi har tapt dette. Jeg skulle gjerne ha gitt deg et klokkeklart svar på hvorfor, men det kan jeg ikke, sier Dam Kristensen.

- Jeg syns vi har levert bra disse fire årene. Jeg kan konstatere at Socialdemokraterne som parti kommer OK ut av det, noe blokken som helhet ikke gjør, sier han.

 STATSMINISTER?:  Venstres leder Lars Løkke Rasmussen på vei ut av stemmeavlukket. Venstre ser ut til å bli den store taperen i det danske valget selv om den blå blokken leder knapt ifølge prognosene. Foto: Reuters / NTB scanpix Denmark / NTB scanpix
STATSMINISTER?: Venstres leder Lars Løkke Rasmussen på vei ut av stemmeavlukket. Venstre ser ut til å bli den store taperen i det danske valget selv om den blå blokken leder knapt ifølge prognosene. Foto: Reuters / NTB scanpix Denmark / NTB scanpix Vis mer

Socialdemokraterne ser ut til å ha fått 26,3 % av stemmene, noe som sikrer partiet 47 representanter i Folketinget, tre flere enn i dag.

Dam Kristiansen mener at det må være opp til Helle Thorning-Schmidt selv å avgjøre om hun vil fortsette som partileder eller ikke.

- Det er helt og holdent hennes avgjørelse, sier han.