IKKE INTERESSERT: Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen var interessert i å vite hvem som egentlig bestemmer; Helle Thorning-Schmidt eller de radikale. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK /  CLAUS BECH / NTB Scanpix
IKKE INTERESSERT: Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen var interessert i å vite hvem som egentlig bestemmer; Helle Thorning-Schmidt eller de radikale. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS BECH / NTB ScanpixVis mer

Thorning ville ta motstanderen i hånda: - Hvem er du?

Valgkampen fortsetter på selve valgdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag går danskene til valgurnene - for å bestemme om Helle Thorning-Schmidt skal få fortsette å være statsminister i Danmark - eller om tidligere statsminister og leder av opposisjonen Lars Løkke Rasmussen skal overta.

Valglokalene åpnet kl. 09 i dag morges, og Løkke Rasmussen og hans Venstre har ligget hårfint foran Socialdemokratene på de siste meningsmålingene.

I går kveld møttes de to partilederne til en siste TV-duell før valgurnene stenger kl. 20 i kveld. 17 prosent skal ikke, ifølge de siste meningsmålingene, ha bestemt seg for hva de skal stemme.

Ifølge rapportene fra Danmark hjalp ikke debatten noen av sidene, en debatt det var ventet at ville avgjøre mye.

- Hvem er du? Et ønskelig håndtrykk fra statsminister Thorning-Schimdt har skapt overskrifter i Danmark etter TV-duellen. Etter at statsministeren hadde understreket at de gjerne holder boligskatten i ro, ikke bare til 2020, men gjerne også til 2025, ville lederen av Socialdemokratene ta Lars Løkke Rasmussen i hånda som en lovnad på at boligskatten ikke endres, skriver danske TV 2.

- Nå tar vi hverandre i hånden på at vi ikke hever boligskatten, sa Thorning-Schmidt etter å ha gått over golvet og bort til Venstre-lederen.

- Hvem er det jeg tar i hånda?, spurte Løkke Rasmussen - til underholdning for de øvrige partilederne.

- Hvem er du? Er du leder for Socialdemokratene, eller er du en statsminister som dekker over for han der borte?, fortsatte Løkke Rasmussen - og nikket mot visestatsminister og leder for de radikale, Morten Østergaard.

Legitimt spørsmål Kommentator i Berlingske Tidende, Thomas Larsen, mener det er et legitimt spørsmål fra Venstre-lederen.

- Lars Løkke Rasmussen stilte et sentralt spørsmål. Er det statsministeren som bestemmer når det kommer til stykket, eller er det i virkeligheten visestatsminister Morten Østergaard og de Radikale. Og det er en usikkerhet som noen velgere vil sitte med - hvem som vinner det interne oppgjøret i regjeringen om den framtidige økonomiske linje og skattepolitiekken, sier Thomas Larsen - som påpeker at de Radikale ønsker å slippe boligskattene fri etter 2020.

Ifølge danske TV 2 ligger det an til et så jevnt valg at noen hundre stemmer kan avgjøre utfallet. Verken Løkke Rasmussen eller Thorning-Schmidt har stoppet valgkampen, og er også på selve valgdagen i full sving med å kapre noen siste stemmer.

Det kan være en klok beslutning med tanke på en undersøkelse etter valget i 2011. Den viste at 28 prosent av velgerne først bestemte seg i løpet av det siste døgnet før valget, og en tredel av disse tok beslutningen først på selve valgdagen.

Innvandring En av valgets største stormer, har vært om Danmarks innvandring. I mars tapetserte regjeringspartiet Socialdemokratiet, Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark, danske byer med store plakater med bilder av statsministeren og slagord som «kommer du til Danmark, skal du arbeide» og «strammere asylregler og flere krav til innvandrere».

Helle Thorning-Schmidt må hente stemmer fra Dansk Folkeparti for å vinne valget, fortalte valgforsker Johannes Andersen ved Universitetet i Aalborg til Dagbladet mandag.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau ønsker Venstre å spare inn 16 milliarder kroner på posten som omhandler bistand og utlendingsområdet - og heller bruke pengene på sunnhet og eldre. Partiet vil også gjennomføre en asylreform, som skal gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Danmark.

Socialdemokratene vil holde bistandsbudsjettet på dagens nivå, men vil bruke av utenlandsbistaden til å dekke hjemreise for asylsøkere som har fått avslag.