Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thorpedoen

SYDNEY (Dagbladet): Ian Thorpe (17) ble flau over de viltvoksende føttene sine (str. 52) da mamma Margaret dro ham med til skobutikken hjemme i Sydney i barneåra. Etter dobbelgull og den historiske stafettseieren over USA på hjemmebane i går er han bare stolt - og OLs første superhelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal knuse dem som gitarer, sa USAs Gary Hall jr. (25) - verdens raskeste frisvømmer for et par uker siden.

Han snakket om Australias herrelag på stafetten. Da hadde USA til gode å tape 4 x 100 meter fri for herrer i OL eller VM.

- Jeg gidder ikke å høre på «dophoder», svarte Australias Kieren Perkins (27) - regjerende OL-mester fra åttende bane på 1500 meter fri i Atlanta.

Han snakket om Gary Hall jr.s ferdigsonede utestengelse fra idretten for marihuanarøyking.

Nervekrigen var i gang.

Ian Thorpe valgte å tie.

I går lå 17-åringen nesten en halv lengde bak Gary Hall jr. før innspurten de siste 50 meterne på ankeretappen. I mål var Thorpe 19 hundredeler foran.

- Jeg ville så gjerne ta seieren hjem for publikum. Jeg fikk voldsomt sterke følelser da publikum jublet da vi kom ut før start, sier han.

De australske delfinene satte verdensrekord på stafetten. Det hadde Thorpe allerede gjort - på 400 meter fri - en knapp time tidligere.

Brukte heldrakt

I favorittbassenget i Sydney International Aquatic Centre hentet storfavoritten hjem vertslandets første OL-gull, senket sin egen v-rekord fra OL-uttaket i samme basseng 13. mai med 74 hundredeler til 3.40,59, løftet hodet og formet ordene «thank you» før han pumpet armene til værs.

Høylytt hyllet 14000 hjemmefans yndlingen sin.

Han gadd ikke kle av seg engang før maktdemonstrasjonen. Som eneste finalist svømte Thorpe i heldekkende drakt.

- Jeg har alltid ment at det å vinne får ut det beste i deg. Men drar du fra svømmehallen og vet at du ikke kunne prøvd hardere, og at du ikke kunne gjort noe annerledes i forberedelsene, ja, da har du vunnet løpet uansett hvordan resultatet blir.

Slik lyder Ian «Thorpedo» Thorpes standardsvar på hvorfor han bare vinner og vinner.

- Jeg ser på alle forventningene som støtte. Bedre støtte enn noe annet. Jeg føler ikke vekten av nasjonen på skuldrene mine. Jeg føler det som om de står bak meg. Og skyver meg fram.

Slik snur han prestasjonsangst til motivasjon.

Trodde ikke på OL

Thorpe er ikke som andre tenåringer. Det har han ikke vært siden han slo gjennom internasjonalt som 14-åring med sølvmedaljen på 400 meter i Pan Pacific-lekene i Fukuoka i Japan i 1997. Da hadde han knappe to års seriøs trening bak seg.

15 år gammel ble Thorpe historiens yngste mannlige v-mester da han vant 400 meter i Perth (sørvest i Australia) i januar 1998.

- Før det trodde jeg at jeg var for ung til å konkurrere i dette OL. Jeg så framover mot olympisk debut i 2004, sier Thorpe.

DRAMATISK: Ian Thorpe (t.h.) avgjorde den dramatiske 4x100 meter fri-finalen på de siste meterne.