Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thorstein nektes millionerstatning

Thorstein Unnar Johnsens løsemiddelskade er godkjent som yrkessykdom. Likevel nekter forsikringsselskapet å betale erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Fylkestrygdekontoret i Oslo som forkastet psykiatridiagnosen fra Sykehuset Telemark.

Rikstrygdeverket har uttalt at deres kritiske holdning til «psykologiske funn» i løsemiddelutredninger fra Sykehuset Telemark har ført til at Fylkestrygdekontoret i Oslo i mange av disse sakene har omgjort negativ konklusjon og godkjent løsemiddelskade som yrkessykdom.

Dermed er rettssikkerheten for disse personene sikret, mener Rikstrygdeverket.

På bakbeina

Dagbladet kan dokumentere flere tilfeller av at forsikringsselskapene nekter enhver form for utbetaling, til tross for at Fylkestrygdekontoret har overprøvd sykehusets vurderinger.

At Rikstrygdeverket har kjent til systematiske feildiagnoser fra dette sykehuset gjennom flere år - uten å slå alarm - har ført til at et ukjent antall mennesker har gått glipp av millionerstatning.

I løsemiddelsaker ligger erstatningssummen som regel mellom en og to millioner kroner.

Thorstein Unnar Johnsen (59) fra Sandefjord fikk som så mange andre diagnosen endogen depresjon, panikkangstlidelse og alexithymi (manglende evne til å behandle indre spenninger) av den omstridte psykologen som yrkes- og miljømedisinsk avdeling (YMA) på Sykehuset Telemark har benyttet seg av.

Som i de fleste av disse sakene, la YMA psykologens vurdering til grunn for avgjørelsen om at det ikke foreligger løsemiddelskade.

Psykiater Odd Løhren har avvist at det foreligger psykiatri hos Johnsen.

Trygdekontoret innstilte først på avslag i forbindelse med godkjennelse som yrkessykdom, men Fylkestrygdekontoret i Oslo har overprøvd dette.

Likevel har forsikringsselskapet satt seg på bakbeina, og har avslått enhver utbetaling. 

- Jeg har slåss for mine rettigheter i fem år nå. Det verste er det tåpelige forsikringsselskapet. Deres holdning er rett og slett nedverdigende, sier Thorstein Unnar Johnsen som har vært eksponert for løsemidler til sjøs og seinere som sandblåser og sprøytemaler.

Ny spesialisterklæring fra overlege Håkon Lasse Leira ved St. Olavs Hospital konkluderer også med løsemiddelskade.

Rettssak

Heller ikke dette er foreløpig akseptert av selskapet.

-  Derfor må vi nå prøve saken for retten, sier advokat Kjell Inge Ambjørndalen.

Dagbladet fikk ikke forsikringsselskapet i tale i går.

NEKTES ERSTATNING: Thorstein Unnar Johnsen (59) har slåss for sine rettigheter i fem år. Fortsatt nekter forsikringsselskapet ham erstatning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!