Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thorstvedt vil bli alle kvinners «Handyman»

Etter å ha lært nerder å spille fotball vil nå Erik Thorstvedt lære kvinner manneting på dvd. Stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V) mener fotballkjendisen skyter langt over mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg tror nok Erik Thorstvedt har misforstått hvis han tror kvinner faktisk trenger disse tipsene. Når kvinner spør menn om assistanse tilpraktiske ting er det oftere ment som et sjekketriks enn at vi faktisk ikke mestrer oppgaven, sier stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V). Når Dagbladet ringer er hun i full sving med å sage lister til oppussingen av badet.

-  Jeg blir ikke så veldig provosert, men jeg tror heller ingen kommer til å kjøpe en instruks-dvd til meg til jul, sier Grande.

Med glimt i øyet

-  Dvd`en har et godt glimt i øyet, men skal likevel ha praktisk nytteverdi. Den skal være en guide for kvinnen som har alt bortsett fra en hjelpsom mann. Det hersker nok mye frustrasjon blant kvinner som må mase lenge og vel før mannen får ut fingeren. Men hvorfor mase, når man kan lære å gjøre det selv? Sier Erik Thorstvedt til Dagbladet.

Han innrømmer at det hender han får kjeft av kona for å være treig til å komme i gang med praktiske gjøremål. Noe av ferdighetene vi etter sigende skal mestre etter å ha sett Thorstvedts hjemmehjelp-dvd er: Å fylle vindusspylervæske på bilen. Å håndtere ekle insekter.Å montere en bokhylle fra IKEA Å skifte sikringerÅ kople til videoen

Klisjé

-  Trenger vi nå dette i 2005? Min oppfatning er at de fleste moderne kvinner jeg kjenner mestrer slike ting mye bedre enn meg, sier forfatter Jon Michelet til Dagbladet. Han tror likevel det skal mer til for å fornærme dagens kvinner, og håper de fleste vil oppfatte Thorstvedts lærebok-dvd som en uskyldig gimmick.

Erik Thorstvedt tror ikke han vil tråkke kvinner på tærne ved å spille på tradisjonelle kjønnsroller.

 HJEMMEHJELPEN:  Først tok han gleden fra oss som kunne skryte av at vi kunne spille fotball. Nå skal Erik Thorstvedt gjøre oss menn overflødige hjemme også, ved å lære kvinner alle mannetriksene på dvd. Alle foto: Erling Hægeland
HJEMMEHJELPEN: Først tok han gleden fra oss som kunne skryte av at vi kunne spille fotball. Nå skal Erik Thorstvedt gjøre oss menn overflødige hjemme også, ved å lære kvinner alle mannetriksene på dvd. Alle foto: Erling Hægeland Vis mer

-  Jeg tror ingen blir fornærmet selv om videoen spiller på en klisjé av et kjønnsrollemønster, sier Thorstvedt. Han påpeker at selv om instruks-videoen uten tvil er myntet på kvinner, så vil mange menn dra like god nytte av den.

-  Kona håpet jo jeg ville lære en ting eller to av å være med på dette, noe jeg også har gjort, innrømmer Erik Thorstvedt.

Trenger ikke hjelp

Statssekretær for Nærings- og handelsdepartementet Karin Yrvin er blant dem som ikke setter Thorstvedts opplærings-dvd på sin ønskeliste til jul.

-  Vi kvinner har da knekt verre nøtter før. Jeg kan skryte på meg å skifte mine egne sikringer, og kommer faktisk ikke på noen venninner som kunne trenge en dvd heller, sier Yrvin. Statssekretæren kunne ønsket seg en dvd av mer næringspolitisk karakter.

-  Det hadde jo vært fint om Thorstvedt også ville lage en steg-for-steg-dvd for næringslivet om hvordan de skal inkludere kvinner i større grad, utfordrer Karin Urvin.

-  Jeg er en racer på å skru IKEA-hyller, og trenger heller ikke hjelp med insekter. Noen kvinner vil sikkert reagere negativt, men Thorstvedt er jo en veldig pen mann som mange kvinner mer enn gjerne ser på dvd, sier forfatter Selma Aarø.

Tilbakeslag

Nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (A) mener Thorstvedts bidrag er en påminnelse om hvor tradisjonelle vi fremdeles er.

-  Jeg tror ikke det er et alvorlig tilbakeslag for likestillingsdebatten. Men slike tips bidrar heller ikke til noe framskritt. Likevel er det en kjensgjerning at vi heller spør far enn å nedverdige oss til å spørre kjæresten, sier Gjul til Dagbladet.

Ingen «spin off»

Thorstvedt avviser at dvd-konseptet er en måte å smi på Tufte-suksessen fra i høst. Nordisk Film er produsenten som står bak både Tufte IL og dvd\'en «Hva menn vil kvinner skal kunne».

-  Ideen til denne hjelpe-dvd\'en ble født lenge før Tufte-innspillingen begynte. At Thorstvedt gjorde slik suksess med Tufte tjener bare som en ekstrabonus, sier direktør i Nordisk Film Stein Roger Bull. Han mener det finnes et marked for denne typen instruks-dvd`er.

Jon Michelet mener det til tider kan være problematisk når profilerte mennesker utnytter kjendisstatusen til kommersielle gevinster.

-  Det er menneskelig å tøye sin suksess så langt man kan, men da må de tåle at vi som er proffe på feltet kommer med litt kritikk. Det som kan irritere en forfatter er at kjendiser, som overfører berømmelse sin fra ett felt til et annet alltid på død og liv skal lage filmer og bøker, sier Jon Michelet.

DVD: Alle kvinners julegaveønske?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!