STOLT FAR: Thorvald Stoltenberg (80) er stolt av sønnen Jens etter måten han har håndtert terrortragedien på. Nå mener han det er viktig med valgkamp slik at terroristen ikke vinner. 80-åringes almanakk er full av avtaler. I Ålesund møtte han ordførerkandidat Eva Vinje Aurdal og AUF-kandidat Anna Kvalø (17) som overlevde skytingen på Utøya. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
STOLT FAR: Thorvald Stoltenberg (80) er stolt av sønnen Jens etter måten han har håndtert terrortragedien på. Nå mener han det er viktig med valgkamp slik at terroristen ikke vinner. 80-åringes almanakk er full av avtaler. I Ålesund møtte han ordførerkandidat Eva Vinje Aurdal og AUF-kandidat Anna Kvalø (17) som overlevde skytingen på Utøya. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DagbladetVis mer

Thorvald Stoltenberg; - Jeg er veldig stolt av Jens

Thorvald og Karin Stoltenberg har snakket mye om terroren med sønnen, men har ikke gitt ham råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nei, vi har ikke trengt å gi ham råd, men vi har pratet mye om terroranslagene, sier Thorvald Stoltenberg som for tiden er på valgturnè for Arbeiderpartiet.

En ærbødig stemning - Jeg har fullt opp. Nå kommer jeg fra Namsos og skal videre til Hamar, Stange og masse andre plasser i løpet av valgkampen, sprudler den tidligere utenriksministeren, forsvarsministeren og diplomaten.

Han kommer nettopp fra et eldresenter hvor han har spredt humør mer enn valgløfter på vegne av eget parti. Nå har han tatt plass i den røde sofaen Ålesund Arbeiderparti bruker i valgkampen.

- Her var det utrolig godt å sitte. Nå kan du intervjue meg lenge, sier Thorvald og holder godt rundt partiets ordførerkandidat Eva Vinje Aurdal og AUF leder i Ålesund, listekandidat Anna Kvalø (17).

- Er det en spesiell valgkamp?

- At den er dempet og slikt er ikke noe problem. Jeg har aldri skjelt ut motstandere og kommer ikke til å begynne med det. Men jo, den er spesiell, stemningen. Det ligger en ærbødighet der på en måte.

Stolt far - Jens har fått mye skryt rundt måten han har ledet landet gjennom denne vonde tiden. Hvordan ser du på det?

- Du skal vite at det er en stolt far som sitter her. Jeg synes han har klart seg aldeles fantastisk, så jo, jeg er veldig stolt over måten han har taklet dette på.

- Er det en annerledes Jens dere som foreldre også ser nå?

- Nei, ikke for Karin og meg. Vi har jo visst om denne dimensjonen hos ham. Det høres kanskje voldsom ut, men han er tvers igjennom en snill person som har stor omsorg for andre.

Dette er jo ting vi har visst, men som vi ikke ville si. Du vet, Karin er beskjeden, og jeg forsøker å være det, smiler han. At sønnen ville takle oppgaven var han aldri i tvil om.

Disiplinert - Hvem kunne forestille seg at noe så aldeles jævlig kunne skje? Det er så grusomt at en ikke kan sette ord på det.

Husk at Jens kjente mange av de omkomne, og kjenner pårørende, spesielt foreldre som har mistet barna sine. Det har gått utrolig sterkt inn på ham. men jeg har ikke tvilt på at han ville stå løpet ut på en god måte.

- Har dere som foreldre vært bekymret for ham midt oppe i dette?

VALGKAMP: Thorvald Stoltenberg elsker valgkamp og mener det er viktig, spesielt nå, slik at terroristen ikke vinner. Her er han i Ålesund sammen med Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat Jon Aasen og ordførerkandidat i Ålesund, Eva Vinje Aurdal. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
VALGKAMP: Thorvald Stoltenberg elsker valgkamp og mener det er viktig, spesielt nå, slik at terroristen ikke vinner. Her er han i Ålesund sammen med Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat Jon Aasen og ordførerkandidat i Ålesund, Eva Vinje Aurdal. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet Vis mer

- At han ville bryte sammen mener du? Nei. Ikke i det hele tatt. Han er meget disiplinert, drikker lite alkohol og de greiene der, sørger for rett mengde søvn og slik ting. Der er han veldig fokusert.

- Han maner til samhold og kjærlighet, at folk baker ei kake og tar vare på hverandre, noe som kulminerte i stående applaus under minnestunden i Oslo Spektrum, en applaus han valgte å roe ned. Hva forteller det deg som far og som politiker om statsministeren Jens Stoltenberg?

- At han er opptatt av sak. Dette dreier seg ikke om ham, men de som er rammet av tragedien. Derfor roet han ned applausen, tror jeg. Han tenker nok mye på de som opplevde terroren.

Overlevde Utøya - Jeg var der, på Utøya, sier AUF jenta Anna stille. Det var ikke Thorvald Stoltenberg klar over.

- Å, var du? Stakkars deg, uff. Håper det går bra med deg lille venn, sier Thorvald og gir Anna en stor spontan klem.

- Dere må ha hatt det aldeles forferdelig der ute, sier han til jenta som overlevde terroren til Anders Behring Breivik, og som hadde gledet seg til sin første valgkamp.

Hun vil ikke snakke om sine opplevelser på øya, det er privat, noe hun ikke vil snakke så mye om. Hun vil heller snakke om kultur og byfornyelse i Ålesund, og at ungdom bruker stemmeretten sin.
- Jeg så nok for meg en annen valgkamp enn det ble, og jeg måtte finne ut hvordan jeg skulle gjennomføre den. Men nå er vi i gang, sier hun.

- Nå er vi i gang, og det er viktig. Vi kan ikke la denne terroristen vinne. Derfor er solidaritetsbegrepet viktig for meg, at vi står sammen, smiler Thorvald Stoltenberg. Det gjør også Anna Kvalø, i armkroken til Thorvald.