Thorvald Stoltenberg blir FNs «Irak-kommissær»

Thorvald Stoltenberg ble i går utnevnt til å lede ei uavhengig gruppe som skal undersøke den humanitære situasjonen i Irak for FN. - Her kreves tålmodighet. Det har jeg, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsrådet i FN ba i juni generalsekretær Kofi Annan om å nedtette en kommisjon for å vurdere sivilbefolkningens kår under straffetiltakene mot Irak. Fra svært mange ulike hold har FN fått kritikk for at straffetiltakene rammer vanlige folk unødig hardt, mens president Saddam Hussein og hans nærmeste knapt rammes.

- Dette må da være en uriaspost du har fått? Ikke bare er forholdet mellom Irak og omverdenen betent, medlemmene i Sikkerhetsrådet spriker også sterkt i synet på Irak.

- Vanskelig forhold

- Det har du helt rett i. Alle skjønner at forholdet til Irak er vanskelig. Men det blir ikke noen enkel jobb i Sikkerhetsrådet heller, med så ulike synspunkter mellom medlemmene. Her kreves tålmodighet. Det har jeg, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Kofi Annan kjenner Stoltenberg svært godt både fra hans arbeid som høykommissær for flyktninger og som fredsmekler på Balkan. Stoltenberg har vært ved FN-hovedkvarteret i New York i ei uke for å drøfte arbeidet med Annan. De andre medlemmene av gruppa er ikke utnevnt ennå. Stoltenberg drar tilbake til FN for å sette sammen denne vanskelige kabalen sammen med Annan. Særlig USA og Storbritannia har satt seg steilt imot å lette på straffetiltakene mot Irak, mens mange andre mener FN med disse påfører uskyldige sivile omfattende lidelser.

Irak har i utgangspunktet sagt nei til å gi gruppa visum til å besøke landet.

Måneder

- Nå skal jeg først gå løs på arbeidet med å finne medlemmene til gruppa. Her må vi ha oppnevnelser som samler bred støtte. Så må vi gå løs på arbeidet med den humanitære situasjonen i Irak. Mange opplysninger kan hentes i utlandet. Men det ville være nyttig, for å si det forsiktig, å komme til Irak og snakke med folk og myndigheter, sier Stoltenberg.

- Sikkerhetsrådet ba om rapport allerede nå i november. Hvor lang tid vil arbeidet ta?

- Nei, her snakker vi om måneder, ikke dager. Jeg håper det ikke tar år. Den fristen Sikkerhetsrådet satte i sommer, 26. november, er helt klart ikke realistisk, svarer han.

Gruppa skal vurdere følgene av FNs straffetiltak hva som kan gjøres bedre av FN. Uten tvil er dette spørsmål som vil vekke politisk strid.

- Jeg vet at dette er arbeid av høy politisk og praktisk vanskelighetsgrad. Men, i all beskjedenhet, det har jeg vært borti før også, sier Thorvald Stoltenberg.

URIASPOST: Thorvald Stoltenberg skal lede arbeidet med å evaluere FNs omstridte straffetiltak mot Irak.