Thorvald Stoltenberg er død

Tidligere utenriksminister, forsvarsminister og mangeårig profilert Ap-politiker Thorvald Stoltenberg er død.

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Stoltenberg ble 87 år gammel.

Han var aktiv politiker fram til i fjor. Stoltenberg satt i bystyret i Oslo.

Stoltenberg var statsråd i flere regjeringer. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, og utenriksminister i to av Gro Harlem Brundtlands regjeringer, først fra 1987 til 1989, deretter fra 1990 til 1993.

Juristen og toppdiplomaten Thorvald Stoltenberg har også vært FNs høykommissær for flyktninger. Han har vært en viktig samfunnsdebattant i mange år og har blant annet vært fast spaltist i Dagbladet Magasinet de siste åra.

Rakk å ta farvel med faren

Thorvald Stoltenberg er far til tidligere statsminister og nåværende NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Dagbladet får opplyst at Jens Stoltenberg i går kveld satte seg på et fly fra Brussel til Oslo, kort tid etter at det opphetede NATO-toppmøtet var over. Han var tilstede da faren døde.

Jens og Thorvald Stoltenberg hadde et nært forhold, den tidligere statsministeren tiltalte alltid sin far som Thorvald. I 2009 lanserte far og sønn Stoltenberg boka «Samtaler».

Lengtet hjem

I et intervju med Dagbladet i april i år snakket Thorvald Stoltenberg om arbeidet i utenrikstjenesten.

- Hadde noen spurt meg for 20–25 år siden, hadde jeg svart at «det spiller ingen rolle hvor jeg bor». Vi fant oss til rette over alt.

- Selv om jeg ikke tenkte over det den gangen, har jeg forstått i ettertid at jeg lengtet hjem da jeg var FN-kommissær for flyktninger. Jeg hadde både en interessant jobb og en fin bolig i Genève, men Genève er en kjedelig by, med gjennomtrekk av mennesker, sa Stoltenberg i intervjuet.

Støttet datteren

Thorvald Stoltenberg trivdes i forsamlinger, og i møtet med enkeltmennesker etterlot han sjelden inntrykk av at også han kunne ha det travelt. Han toppet avisenes popularitetsbarometre, også i perioder da regjeringen han var del av, knapt fikk ståkarakter i avisene.

– Det å være glad i mennesker er det viktigste jeg har lært av Thorvald, har sønnen, Jens Stoltenberg, sagt, ifølge NTB.

Senior satte pris på juniors attest, men la til, da han fikk tenkt seg om, at man kanskje ikke kan lære å være glad i mennesker. Det man kan lære, er å vise det.

Thorvald Stoltenberg har også vært opptatt av å stå ved datteren Nini Stoltenbergs side. Datteren slet med rusproblemer i mange år. Stoltenberg ba derfor også nylig Ninis ungdomsvenn Lars Lillo Stenberg om å skrive bok om datteren.

- Jeg var opptatt av at hun ikke skal bli husket først og fremst som narkoman, en slags riksnarkoman. Og jeg søkte en forfatter som skjønte det. Derfor kontaktet jeg Lars, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Den store kjærligheten

Allerede i tenårene møtte Thorvald Karin, som han var gift med i 55 år. Men han måtte kjempe for kjærligheten. Mens de gikk på gymnaset ble det nemlig slutt mellom de to ungdomskjærestene. Karin reiste til Canada og giftet seg.

Tre år senere kom hun imidlertid tilbake igjen, og denne gangen skulle det bli de to helt til Karin døde i 2012. Noen uker etter at han ble enkemann satte Thorvald ord på sorgen i et intervju med Dagsavisen.

- At Karin er død, det er noe uopprettelig. Uansett hvor optimistisk og sterk jeg er, så kan jeg ikke fikse dette. For første gang i mitt liv føler jeg meg virkelig sliten. Jeg er trøtt svært mye av tida, og de som har greie på dette, sier at det er sorgen man blir trøtt av.

Mottok nyheten med stor sorg

- Jeg er helt rystet i mine grunnvoller. Da jeg snakket med ham for ti dagers tid siden, så var han ved godt mot. Han hadde også masse idéer, slik han alltid hadde når han ringte. Dette er virkelig slutten på en epoke for norsk politikk, norsk utenrikspolitikk, og samfunnslivet for øvrig, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, til nyheten om at hans nære venn gjennom snart tre tiår, Thorvald Stoltenberg, er død.

Egeland har hatt jenvlig kontakt med Stoltenberg siden sistnevnte ba ham om å jobbe som hans personlige rådgiver i 1990.

Gro: - Hadde en usedvanlig evne

Det var med sorg jeg i formiddag mottok budskapet om Thorvald Stoltenbergs bortgang, skriver Gro Harlem Brundtland om Thorvald Stoltenbergs bortgang.

Dette skriver hun i minneordene om sin kollega og venn:

Samtidig har jeg sjelden opplevd en slik samtidig varm følelse av takknemlighet og glede over et så positivt og så rikt levd liv.

Jeg forstod på vår siste samtale at Thorvald også følte det slik. «Gro, jeg er 87 år og har levd et innholdsrikt og fantastisk liv». Han ville det skulle være slik vi skulle huske ham.

Thorvald hadde en helt usedvanlig evne til å nå inntil de mennesker han møtte og de han arbeidet sammen med. Det var en styrke hvor han enn var, i diplomatiet, i FN, i Landsorganisasjonen, i Regjeringen og i de tallrike møtene med mennesker i det ganske land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer