Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thorvald Stoltenberg hengt ut i konspirasjonsmiljøet

- Han virket relativt eksaltert, og kom med noen helt vanvittige løgner.

VANVITTIG: Thorvald Stoltenberg ble konfrontert av en konspirasjonsteoretiker etter en appell ved Oslo S. Nå er personer i disse miljøene blitt mer aktive, noe som bekymrer politiet. 

Foto: Håkon Eikesdal
VANVITTIG: Thorvald Stoltenberg ble konfrontert av en konspirasjonsteoretiker etter en appell ved Oslo S. Nå er personer i disse miljøene blitt mer aktive, noe som bekymrer politiet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gruppe konspirasjonsteoretikere prøver stadig oftere å komme i kontakt med norske toppolitikere. Det bekymrer politiet.

Blant politikerne som er blitt utsatt for konspirasjonsteoretikerne, er tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Etter en appell på et arrangement om ruspolitikk i 2009, ble han konfrontert av en mann utenfor Oslo S.

- Han virket relativt eksaltert, og kom med noen helt vanvittige løgner. Til slutt måtte jeg bare gå. Det var en gruppe på 80-90 personer som sto og hørte på, og jeg tror de skjønte at det ikke var noe hold i dette, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Galskap «Intervjuet» ble lagt ut på nett. Her blir Stoltenberg blant annet konfrontert med deltakelse på Bilderberger-konferansen, gjenstand for en rekke konspirasjonsteorier. I tillegg blir han beskyldt for å ha økonomiske interesser i legemiddelindustrien.

- Det var fullstendig vanvittige løgner om at jeg skulle tjene penger på bruk av vaksiner, sier Stoltenberg, som ikke har truffet vedkommende siden.

- Jeg vet at det har kommet sånne beskyldninger tidligere, om at vi som familie tjente på vaksiner. Jeg opplever det bare som fullstendig galskap.

Økt rekruttering Ifølge politiets siste trendrapport, har det vært en merkbar økt rekruttering til disse miljøene de siste to åra, og myndighetspersoner opplever henvendelsene som ubehagelige.

STATSMINISTEREN UTSATT: Jens Stoltenberg har vært i nækontakt med en person i konspirasjonsteorimiljøet. Foto: Jacques Hvistendahl
STATSMINISTEREN UTSATT: Jens Stoltenberg har vært i nækontakt med en person i konspirasjonsteorimiljøet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Konspirasjonsteoretikerne er blitt kastet ut av Stortinget fordi de har laget bråk og gjennomført en demonstrasjon utenfor slottet for å få kong Harald til å engasjere seg.

Personer fra denne kretsen har også håndhilst på statsminister Jens Stoltenberg, og stuntintervjuet helseminister Jonas Gahr Støre og Kristin Clemet.

Rådgiver ved Statsministerens kontor, Sindre Fossum Beyer, sier at de sender alle slike henvendelser videre til politiet, mens Støre ikke ønsker å kommentere spørsmål knyttet til sin sikkerhet.

Voldsretorikk Frilansjournalist John Færseth, som har skrevet mye om  konspirasjonsteorier, tror ikke personene som skriver utgjør noen stor fare.

- Jeg tror faren er de som leser konspirasjonsteoriene, og som en dag bestemmer seg for å handle ved å gå til fyskisk angrep mot en person som står sentralt i disse, sier han.

Politiet er blant annet bekymret fordi de har sett at noen personer i miljøet har lagt ut voldsretorikk på nettet.

«INTERVJUET:» Civitas leder Kristin Clemet.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
«INTERVJUET:» Civitas leder Kristin Clemet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Dette er snakk om et veldig lite miljø, med kun en håndfull personer som er aktive. Dette har spesielt gått på å utøve vold mot navngitte politikere. Det gjør politiet bekymret, sier politioverbetjent ved Oslo politidistrikt, Vegar Martinsen, til Dagbladet.

- Fint de tar grept Norsk Journalistlag (NJ) har fått forespørsler om medlemskap fra personer i denne kretsen, men søknadene er blitt avslått.

- De ikke har drevet med journalistisk virksomhet som vi definerer det, sier Ketil Heyerdahl i NJ.

Thorvald Stoltenberg er glad for at politiet tar dette miljøet på alvor.

- Det er fint at de tar tak i dette, for da ser folk hvor vanvittig det virker.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med mannen som stuntintervjuet Stoltenberg.

«INTERVJUET:» Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Håkon Eikesdal
«INTERVJUET:» Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!