Thorvald Stoltenberg provosert

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg synes det er lite dramatisk og nærmest naturlig at han var i overvåkningstjenestens søkelys på 60- og 70-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ikke noe drama for meg, jeg visste om det da det sto på også, sier Stoltenberg.

Men Stoltenberg reagerte sterkt på det han sier var lekkasjer fra Politiets overvåkingstjeneste. Han skrev et skarpt brev til overvåkingsledelsen for å få slutt på lekkasjer i pressen om angivelig for tett kontakt med sovjetiske diplomater.

Troverdighet

- Dette skjedde etter at jeg var blitt forsvarsminister (1979-81), og da handlet det om troverdighet i utlandet og kunne skade landets interesser. Dessuten var det uprofesjonelt, sier Stoltenberg, som i dag er Norges ambassadør i Danmark.

Stoltenberg sier han visste at overvåkingens folk satt ved bordet bortenfor når han hadde møter med representanter for andre lands ambassader, hvilket han hadde ofte på 1960-tallet, da han arbeidet i utenriksminister Jon Lyngs sekretariat.

Men Stoltenberg tar opplysningene som kommer fram i Trond Bergh og Knut Einar Eriksens bok med stor ro.

Ikke fornærmet

- Når man går inn i den typen arbeid jeg hadde, kan man ikke bli fornærmet om man blir holdt øye med. Og når dette ikke er noe drama for meg i dag, er det fordi jeg visste godt hva jeg gjorde. Dessuten ble jeg klarert både som forsvarsminister og utenriksminister, samt på høyeste hold i NATO, sier Stoltenberg.

Stoltenberg koster også på seg en liten leksjon i etterkrigstidas historie.

- Jeg var en av initiativtakerne til Konferansen om sikkerhet og samarbeid i Europa (KSSE, i dag OSSE). Det kan godt hende at dette ble mistenkeliggjort. Jeg arbeidet også for at KSSE skulle bli permanent. I dag mener jo alle at dette er bra, og Norge skal om kort tid overta formannsposten, sier Stoltenberg.

Men han klarer ikke å hisse seg opp over at overvåkingen brukte tid på kartlegge hans møter med andre lands representanter.

- Det er vanskelig å bedømme situasjonen for 31 år siden med dagens øyne, sier han.