Thorvalds tretten teser

Det har historisk sus over seg når Thorvald Stoltenberg foreslår en moderne versjon av et nordisk forsvarsforbund i EU og NATO, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Carl Bildt valgte seg noen lange linjer i nordisk alliansepolitikk da de i juni i fjor ba sin tidligere kollega Thorvald Stoltenberg om å lage en «refleksjon», altså tenke «utenfor boksen», om framtidig nordisk samarbeid. De både ville og visste at de da ville få tilbake tanker og forslag med solid forankring i nordisk sikkerhetspolitikk, men også med ønske om forandring. Og i «Forslag 13» i Stoltenberg-dokumentet samles de tolv foregående innspillene i et forslag om «En nordisk solidaritetserklæring». Der står det i all sin vidtrekkende enkelthet at «Nordiske regjeringer bør utstede en gjensidig sikkerhetspolitisk solidaritetserklæring der de på en forpliktende måte klargjør hvordan de vil reagere dersom et nordisk land blir utsatt for et ytre angrep eller for utilbørlig press».

Det er lett å se slektskapet dette har til operative paragrafer i Altlanterhavspakten som er NATOs grunnlov, og Romatraktaten med etterfølgende påbygninger med bynavn som Nice og Lisboa, og som er EUs grunnmur. Artikkel V i Atlanterhavspakten forplikter NATOs medlemsland til å stille egne forsvarsstyrker til rådighet og innsats når et annet medlemsland blir utsatt for angrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer