Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thriller om Senatet

Demokratene har tatt huset. Nå har de Senatet innen rekkevidde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet.no): En valgthriller har utspilt seg i det amerikanske kongressvalget i natt, og den foregår fortsatt.

Men nå taler mye for at demokratene tar storeslem: Flertall i både Senatet og Representantenes hus. 

Kl. 13.55 norsk tid: Alt kan bli avgjort i  Montana. Der leder den svenskættede demokraten Jon Tester akkurat nå med 174,045 stemmer mot republikaneren Conrad Burns, som har 172,302 velgere i ryggen når 91 prosent av stemmene er talt opp.

Bare 1743 stemmer skiller altså i delstaten som kan avgjøre valget.

Så syltynt er demokratenes grep om Senatet når 100 millioner amerikanere har stemt.

Av de distriktene som ikke er talt opp i Montana er 2 av dem tradisjonelt republikanske, mens de andre deler seg på midten mellom de to partiene.

Et race

Lenge så det ut som flertallet i Senatet var uoppnåelig for demokratene, som surfet inn til et komfortabelt flertall i Representantenes hus.

 KAN AVGJØRE ALT: Demokrat og bonde Jon Tester fra Montana kan avgjøre hele kongressvalget i USA.
KAN AVGJØRE ALT: Demokrat og bonde Jon Tester fra Montana kan avgjøre hele kongressvalget i USA. Vis mer

Men det er flertallet i hele Kongressen, altså Senatet og Huset til sammen, som virkelig betyr noe. Og dette flertallet har republikanerne holdt de siste seks årene.

I natt har spenningen dreid seg om seks senatorplasser, som demokratene trenger for å overta flertallet. Og det er i vippestatene det har vært spennende. I flere delstater har det vært svært tett løp.

Slik begynte demokratene opphentingen av plassene i Senatet:

  • Den første delstaten det var klart at partiet tok var Ohio, der det ifølge prognosene fra en rekke amerikanske medier er klart at demokraten Sherrod Brown tar plassen til den sittende republikanske senatoren Mike DeWine.
  • Deretter viste målingene at Pennsylvania var erobret. Her blir partiets Bob Casey senator, han slo ut republikanernes Rick Santorum.
  • Så fikk neglebitende velgere vite at Rhode Island var tatt. Her tar demokraten Sheldon Whitehouse over, og slo ut Lincoln Chafee fra det republikanske partiet.
  • Den første demokratiske nedturen kom i vippestaten Tennessee. Her var løpet lenge tett, men ifølge prognoser fra både CNN og Fox tok republikanerne seieren her. Deres Bob Corker, som har ledet under hele opptellingen, har slått ut demokratenes Harold Ford
  • I hele natt har opptellingen i Virginia vært en av de aller mest spennende. Her ledet republikaneren George Allen lenge, men ble opphentet av demokraten Jim Webb i innspurten. På få minutter var forspranget på 30 000 stemmer snudd til fordel for demokratene. Nå er 99.8 prosent av stemmene talt opp og demokraten leder med 49.7 mot 49.2 prosent. 11.744 stemmer skiller. Virginia har også en uavhengig kandidat.

    Men Webb har alt erklært seg som vinner. Kanskje er forspranget så stort at republikanerne avstår fra å kreve omtelling.

    • Republikanernes Jim Talent innrømmet sitt nederlag i Missouri rett etter klokka 8. Han ledet i hele natt, før det snudde. Demokratiske Claire McCaskill var plutselig foran.
  • Staten som kan avgjøre det hele er Montana, som ligger langt vest og dermed stengte sent i natt norsk tid. Her er nå 87 prosent av stemmene opptalt, og demokraten Tester leder med rundt 49 prosent av stemmene, mot republikaneren Burns\' 48 prosent. 

Men hver stat som har snudd i natt, har snudd til demokratenes fordel. Kanskje klarer de derfor å holde overtaket i Montana helt til mål. Det kan se slik ut.

image: Thriller om Senatet
PÅ VEI UT: Republikanernes senator Jim Talent ser ut til å tape i Missouri.
Hele Norges coronakart