Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thriller-Tande med IRA-bok

Da Tande-P. satt på hotellet på Gran Canaria og jobbet intenst med sin nye bok, følte stuepiken at hun måtte oppmuntre den ensomme nordmannen. - En dag hadde hun lagt igjen brosjyrer for både strippeklubber og motorsykkelturer, forteller en lattermild Tande-P.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men når Tande-P. fordyper seg i arbeidet, skal det mer til enn noen fargeglade brosjyrer for å få ham ut av fatning. Og nå er resultatet klart - en 270 siders thriller om en IRA-terrorist med Oslo som mål.

Storforbruker

Det er liksom ikke nok at Tande-P. dominerer den norske TV-virkeligheten på lørdager med «Sveip». Nå skal han inn i bokhyllene til folk. I disse dager gir Tande-P. ut sin andre kriminalroman, «Evnukken». Det var hans eget storforbruk av spenningslitteratur som fikk ham til å gjøre et første forsøk i fjor.

- Jeg hadde lenge hatt lyst til å skrive en spenningsbok, men jeg sa ikke til noen at jeg holdt på med en. Manuset var ferdig da jeg leverte det til Gyldendal og sa jeg ville ha en vurdering av det.

Vurdering ble det, og responsen var positiv. Det var den fra kritikerne også, da «Bedre sant enn aldri» kom ut.

- Det var helt utrolig, men det førte jo til et nytt press om å skrive en bok til. Det gjorde meg nervøs, sier Tande-P.

Cruise

Men han overvant nervøsiteten, og begynte på forarbeidet til bok nummer to. Det medførte også reiser, blant annet til Isle of Man og - for å vise hvor tøft forfatterlivet er - et cruise på S/S Norway. Et cruise?

- Nåja, det var ikke et vanlig cruise. Å krype nede i maskinrommet er ikke bare moro. Men nå kjenner jeg båten fra kjølen og oppover. Jeg har også snakket mye med folk som har godt kjennskap til Nord-Irland, og med politifolk, sier Tande-P.

«Evnukken» tar utgangspunkt i Norges rolle som internasjonal fredsmegler. Denne gangen er det en fredsavtale for Nord-Irland som blir til på Oslo Plaza, og den skal feires. Et stort antall inviterte prominenser ventes til Oslo, men en uanmeldt irsk terrorist, Evnukken, er også på vei. Og så flyttes fredsfesten til S/S «Norway».

Vekselbruk

- Jeg synes det er ålreit å få sagt noe om hvordan Gro-regjeringen solte seg i sin egen suksess etter Oslo-avtalen. Det er mer realisme i den nye boka, for det kunne ha skjedd at Norge ble vertsland for fredsforhandlingene mellom England og Sinn Fein eller IRA, sier Tande-P.

Framover kommer Tande-P. til å drive vekselbruk mellom det å være sosial programleder og ensom forfatter.

- Jeg setter av tid på timeplanen, da vet jeg at jeg kan skrive da og da. Så da må jeg bare skrive. Men jeg er veldig disiplinert, så det går bra, sier Tande-P., som oppholdt seg på Gran Canaria uten å bevege seg ut på stranda.

- Jeg hadde med meg en koffert full av notater og kopier fra bøker og sider fra brosjyrer. Der kunne jeg jobbe så mye jeg ville, og bare forholde meg til boka, sier krimforfatter Tande-P.

VEKSELBRUK: Seersuksessen «Sveip» er ikke nok for Tande-P. Nå kommer hans andre spenningsbok, thrilleren «Evnukken», om en IRA-terrorist på vei mot Norge. Foto: ODD WENTZEL