Thrilleren er i gang

Klokka halv sju i dag tidlig åpnet valglokalene i Italia. Italienerne går til valgurnene for å velge ny nasjonalforsamling og ny regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen står i første rekke mellom to personer; høyrelederen Silvio Berlusconi og Romas tidligere borgermester Francesco Rutelli, som stiller for den regjerende venstrekoalisjonen Olivenalliansen.

Sakene har nesten kommet helt i skyggen i den italienske valgkampen, der det meste har dreid seg om Berlusconi som person og hans politiske allierte.

Berlusconi er en av verdens rikeste menn, med en formue på nærmere 100 milliarder kroner, og eier dessuten tre av Italias sju nasjonale fjernsynskanaler.

Foruten interessekonflikten som vil oppstå dersom han velges til landets nye statsminister, har han også alliert seg med to svært spesielle menn - den tidligere fascisten Gianfranco Fini fra Nasjonal-alliansen, og Umberto Bossi fra det innvandrerfiendtlige partiet Lega Nord.

Som om ikke det er nok er han også under etterforskning for skatteunndragelser og korrupsjon.

At en slik mann kanskje blir regjeringssjef i verdens sjette største industrinasjon, har ført til betydelig internasjonal interesse for søndagens valg i Italia.

Valglokalene stenger først klokka 22 søndag kveld, og meningsmålingene før valget har vist at det kan bli jevnt løp mellom Berlusconi og Rutelli.

Hvem som går av med seieren blir først kjent når alle stemmene er talt opp for hånd, tidligst mandag.

(NTB)Det nåværende valgsystemet ble innført i 1993, for å minske makten til de små partiene, og er en kombinasjon av flertallsvalg og forholdstallsvalg. Den ønskede effekten uteble imidlertid.Bare sju måneder etter at Berlusconi gikk av med valgseieren i 1994, forlot Nordforbundet regjeringen, og nyvalg måtte utlyses. Det ble vunnet av Olivenalliansen som siden har sittet ved makten. Parlamentet er delt inn i to kammer, Senatet og et Underhuset. Senatet har 315 representanter mens Underhuset har 630 seter. De aller fleste blir valgt ved flertallsvalg, mens noen blir valgt ved forholdstallsvalg.Man må være 18 år for å kunne avlegge stemme, men 25 år for å få stemme i senatsvalget.Alle stemmesedlene skal telles for hånd, og det endelige valgresultatet ventes natt til mandag for senatet, og mandag formiddag for Underhuset.

Partiene må få minst fire prosent for å komme inn i parlamentet.